En guide til MDG-landsmøtet: Oljeslutt-dissens, skattedebatt og mulighet for fuglekikking

I helgen møtes Miljøpartiet de grønne til landsmøte på Fornebu. På agendaen står blant annet ny petroleumsstrategi, skattedebatt, yoga og valg av ny partisekretær. 

PÅ PLASS I ÅR IGJEN: Både Arild Hermstad og Lan Marie Berg er innstilt til en ny periode på toppen av MDG. Her er duoen avbildet på MDG-landsmøtet i 2023. 
PÅ PLASS I ÅR IGJEN: Både Arild Hermstad og Lan Marie Berg er innstilt til en ny periode på toppen av MDG. Her er duoen avbildet på MDG-landsmøtet i 2023. Foto: Annika Byrde / NTB
Eira Lie Jor

Denne helgen avholder Miljøpartiet de grønne (MDG) landsmøte på Fornebu utenfor Oslo. Men hvordan står det egentlig til med partiet – og hva er det som skal opp på agendaen gjennom helga? 

Over 200 delegater skal delta. Programmet er stappa, og det skal både diskuteres ny politikk, vedtektsendringer og velges en erstatter for avtroppende partisekretær Torkil Vederhus. 

Partiet går inn i landsmøtehelgen med nyheten om at profilen Lan Marie Berg ikke ønsker gjenvalg til Stortinget. Til DN torsdag sa Berg at hvis hun blir gjenvalgt som nestleder i helgen, vil hun trekke seg fra dette vervet etter valget i 2025.

– Når jeg gir meg på Stortinget, vil det være naturlig og også tre ut av partiledelsen, sier hun til avisen.

Til DN forteller hun at valgkomiteen var informert om hennes beslutning, og at hun utfordret komiteen på om de ønsket å finne en annen.

Fredag 3. mai

Det er mulig for delegatene å delta på et formøte i forkant av landsmøtet,

16.00 er det høytidelig åpning av landsmøtet. Arild Hermstad taler etter planen 16-16.45.  

16.45 er det konstituering før møtet går rett til behandling av sak 2: En rettferdig, forståelig og forpliktende klimapolitikk. 

18.30-19.30 tar landsmøtet rett og slett middagspause, før delegatene skal tilbake i salen for behandling av sak 3: En grønn skattereform. 

Møteslutt fredag er etter planen 21.00, så skal det avholdes «hvit time» og bingo. 

Les også

Lørdag 4. mai
Klokka 09.00 er det offisiell møtestart, men hos MDG er det mulighet for ulike morgenaktiviteter før møtet settes. Fra 06.30 er det mulig å delta på fuglekikking og fra 08.00-08.30 er det yoga. 

Møtet settes 09.00 og i bolken før lønsj skal landsmøtet gjennom en rekke saker. Først er det hilsningstale fra Grønn ungdom, før det er votering på de to sakene fra gårsdagen: Klima og skatt. Så skal sak 4 og 5 behandles: Strategi for sluttfasen til norsk petroleumsindustri og landsmøtets generaldebatt. 

12.00 er det lunsj, før generaldebatten fortsetter etter lunsj. Før en ny runde med mat, skal landsmøtet gjennom debatt om Sak 6: Frihet fra stress og press. 

15.00 er det igjen klart for mat, med FIM E-Xplorer World Cup for elektriske motorsykler. 

15.40 settes møtet igjen - for votering om oljestrategien. Her skal de også behandle sak 7-10: Stopp hverdagskriminaliteten mot naturenNatur- og landbruksareal må få sterkare lovvernUtnytt ferdig ødelagt natur - og klargjør norsk næringsliv for omstilling og Forbud mot flatehogst i all primærskog. 

18.30 er det møteslutt, før det igjen avholdes «hvit time». 18.30 inviterer partiet til konsert med Beharie i hagen, etterfulgt av grillmiddag i samme hage. Kvelden avsluttes med muligheten for sjakkturnering med Heidi Røneid, DJ og karaoke. 

Søndag 5. mai
Også søndag morgen er det mulighet for å delta på yoga, før møtet settes 09.00. Så kommer det votering i sak 6-10, før det skal diskuteres vedtekter, årsmeldinger, regnskap og budsjett, samt gjennomføres valg. 

12.30 er det avtakking, før møtet slutter 13.00. 

I løpet av møtetiden skal landsmøte rekke å behandle totalt 14 saker. Alle sakspapirene til møtet finner du her. 

MDG i tall:
  • Partiet har 10.565 offisielle medlemmer per 31.12.2023. Det er 934 færre enn de hadde i 2022, noe som gir en prosentnedgang på ca 8 prosent. 
  • Partiet har tre stortingsrepresentanter: Rasmus Hansson, Lan Marie Berg og Une Bastholm. 
  • Ved kommunevalget 2023 fikk MDG 4,2 prosent oppslutning. Det ga dem totalt 169 kommunestyrerepresentanter, fordelt på 108 ulike kommuner. Størst oppslutning fikk de i Vardø (24,4), Nesodden (12,5) og Oslo (10,2)

Sakslista er som følger:  

  • Sak 1 Konstituering av landsmøtet
  • Sak 2 En rettferdig, forståelig og forpliktende klimapolitikk
  • Sak 3 En grønn skattereform
  • Sak 4 Generaldebatt
  • Sak 5 Strategi for sluttfasen til norsk petroleumsindustri
  • Sak 6 Frihet fra stress og press
  • Sak 7 Stopp hverdagskriminaliteten mot naturen
  • Sak 8 Natur- og landbruksareal må få sterkare lovvern
  • Sak 9 Utnytt ferdig ødelagt natur - og klargjør norsk næringsliv for omstilling
  • Sak 10 Forbud mot flatehogst i all primærskog
  • Sak 11 Vedtekter
  • Sak 12 Årsmeldinger
  • Sak 13 Regnskap og budsjett
  • Sak 14 Valg av sentrale tillitsverv 

Nokså stabile målinger 

Ved stortingsvalget 2021 hadde MDG som ambisjon å kommer over sperregrensen på fire prosent oppslutning - det gikk akkurat ikke.

Partiet havnet på 3,9 prosent og har på gjennomsnittet av målingene ligget på rundt det samme nivået. De har hatt enkeltmåneder og -målinger på over fire prosent, men har stabilt ligget rett i underkant av sperregrensen. 

Ny partisekretær 

Som Altinget tidligere har omtalt, gir Torkil Vederhus seg som partisekretær i MDG. Som ny partisekretær er Kristin Antun innstilt. 

Hun er gruppeleder for MDG i fylkestinget i Akershus og har tidligere vært gruppeleder for MDG i fylkestinget i Viken. Hun har også lang erfaring bak seg fra kommunestyret i Nannestad (2015-2023). 

Hun satt i MDGs sentralstyre 2016-2018 og var vara til sentralstyret 2022-2023. 

I sin innstilling skriver valgkomiteen blant annet:

«Valgkomiteen erfarer at Kristin er en svært solid kandidat til å ta over som partisekretær. Hun har bred og variert erfaring fra ulike verv og nivåer i partiet, og solid erfaring som folkevalgt, både i en liten kommune og i et stort fylke. Gjennom valgkomiteens prosess har hun utvist trygghet, modenhet, gode organisatoriske evner og svært god rolle-forståelse. Valgkomiteen er overbevist om at Kristin vil være en samlende, strukturert og motiverende partisekretær». 

Utover det har valgkomiteen innstilt på gjenvalg av ledertrioen: Arild Hermstad som leder og Lan Marie Berg og Ingrid Liland som nestledere. 

Disse er innstilt til MDG-sentralstyret:
  • Leder: Arild Hermstad (Gjenvalg) 
  • Nestleder og leders stedfortreder: Lan Marie Nguyen Berg (Gjenvalg)
  • Nestleder Ingrid Liland (Gjenvalg)
  • Partisekretær Kristin Antun (Ny) 
  • Internasjonal kontakt: Bente Knagenhjelm (Ny)
  • Fast medlem: Thor Haakon Bakke (Gjenvalg)
  • Fast medlem: Oda Sofie Pettersen (Gjenvalg)
  • Fast medlem: Jonas Maas Nilsen (Gjenvalg, ny rolle) 
  • Fast medlem: Tore Dyrendahl (Gjenvalg)
  • Fast medlem: Jens Ulltveit-Moe (Gjenvalg)
  • 1. vara: Håkon Møller (Ny) 
  • 2. vara: Cathrin Janøy (Gjenvalg) 
  • 3. vara: Karina Elise Ødegård (Ny)
  • 4. vara: Arne Rønning (Ny)
  • 5. vara: Rauand Ismail (Ny)
  • Vara til internasjonal kontakt: Bjarte Bjørsvik (Ny)
  • Grønn Ungdom: GU-leder, m. vara (nestleder/generalsekretær): Velges av GU 
  • Grønt Kvinnenettverk-leder: Anne-Sofie Ower Markant (Ikke på valg)
 

Dissens på olje-årstall 

Altinget har tidligere snakket med MDG-leder Arild Hermstad om den omfattende strategien for utfasing av petroleumsindustrien, som skal behandles på helgens landsmøte. I forslaget som er lagt fram peker de på 2040. Hermstad var tidligere i år klar på at det ikke nødvendigvis er året som er viktig. 

– I programmet peker dere på 2035 som endemålet for en planmessig utfasing av oljen. Du peker på 2040 nå. Er det en svekkelse av dagens ambisjoner?

– Nei. Det viktigste er ikke årstallet, men å komme i gang med prosessen. Poenget er at helt siden 2017 har vi ment at det vil ta 15 år. Så har snart to perioder gått siden den gang, og regjeringen har investert enormt mye penger i ny produksjon på nye felt. Oljenæringensetter rekord i 2024, det har aldri vært så store investeringer i olje. Utfordringen er jo da at man allerede har låst så mye kapital og struktur, at det å gjøre det innen 2035 blir ekstremt vanskelig, fordi blå og røde regjeringer har gjort det vanskelig, sa han til Altinget da han presenterte planen. 

Her er det imidlertid tatt ut dissens, hvor tre representanter ønsker å sette årstallet til 2035. 

Også i sak 3 - om en grønn skattereform - er det tatt ut dissens på et punkt om formueskatten. Her ønsker et flertall å redusere formueskatten, et mindretall ønsker å beholde dagens innretning og et annet mindretall ønsker å bytte ut hele formueskatten med andre skattetyper.

Formuleringen flertallet ønsker lyder som følger: Redusere formuesskatten med sikte på å bevare norsk eierskap. Lettelsene finansieres av økt skatt på eiendom, økt selskapsskatt og økt skatt på arv. Kommunesektoren må kompenseres for bortfall av inntekter dersom eiendomsskatten gjøres nasjonal.

Formuleringen et mindretall ønsker seg, blant dem nestleder Lan Marie Berg, lyder som følger: Videreføre formuesskatten, fordi den sikrer bred fordeling av skattebyrden og forhindrer at det blir flere nullskatteytere.

Det siste mindretallet ønsker seg også en annen formulering: Erstatte formueskatten med økt selskapsskatt og eiendomsskatt på næringseiendom. Kommunesektoren må kompenseres for bortfall av inntekter. I tillegg må det innføres arveskatt og eiendomsskatt på dyre boliger for å ytterligere sikre omfordeling.

Omtalte personer

Ingrid Liland

2. nestleder, Miljøpartiet De Grønne
studier i anvendt økonomi for ledere (Handelshøyskolen BI, 2021), master i musikkvitenskap (Universitetet i Oslo, 2015)

Arild Hermstad

Leder, Miljøpartiet De Grønne, byråd for byutvikling, Oslo kommune
UiB og NHH

Lan Marie Nguyen Berg

Stortingsrepresentant for Oslo (MDG), medlem i finanskomiteen, nestleder i MDG
Master fra senter for utvikling og miljø (Universitetet i Oslo, 2013)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00