Debatt

Henrik Asheim (H): Det er ingen skam å snu

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) mener de nye reglene for innleie fra bemanningsforetak gir økt trygghet for arbeidsfolk. Henrik Asheim, nestleder i Høyre, mener regjeringen mangler svar på innleie-kritikk og oppfordrer Persen om å snu i saken.

– Mange bedrifter har ikke tariffavtale,
og blir med regjeringens nye regler avskåret fra muligheten til å bruke
bemanningsbyrå, skriver Henrik Asheim, stortingsrepresentant og 1. nestleder i Høyre, i dette
innlegget.
– Mange bedrifter har ikke tariffavtale, og blir med regjeringens nye regler avskåret fra muligheten til å bruke bemanningsbyrå, skriver Henrik Asheim, stortingsrepresentant og 1. nestleder i Høyre, i dette innlegget.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Henrik Asheim
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Høyres kritikk av innstrammingene på innleie treffer så godt at arbeidsministeren unngår å svare på det meste av den. Det nye lovverket har regjeringen presset gjennom med støtte fra SV, tross klare advarsler fra både fagfolk og næringsliv. Nå spør også ESA hva i all verden regjeringen holder på med.

Regjeringen har allerede måttet gjøre flere unntak fra innstrammingene, blant annet i helse- og omsorgssektoren. Men det vil ikke arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) snakke om.

Henrik Asheim (H)

I et innlegg i Altinget ber Høyre regjeringen snu om bemanningsbransjen. Fra 1.april strammes det kraftig inn på muligheten til å bruke innleid arbeidskraft. Lovendringen er ikke utredet, og både fagfolk og næringsliv advarer mot konsekvensene.

Regjeringen har allerede måttet gjøre flere unntak fra innstrammingene, blant annet i helse- og omsorgssektoren. Men det vil ikke arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) snakke om.

I sitt svar på Høyres kritikk skriver hun om hvordan innstramming på innleie skal gi arbeidsfolk mer trygghet. Men realiteten er at tusenvis av fast ansatte med fast lønn i bemanningsbyrå blir kastet ut i uvisse. Små og mellomstore bedrifter må si nei til oppdrag fordi det blir vanskelig å leie inn arbeidskraft. For bedrifter som er så heldige at de får fatt i folk blir det mer bruk av midlertidig ansatte og permitteringer som alternativ til å leie inn fast ansatte gjennom bemanningsbyrå. Dette skjer på Aps vakt.

 

Les også

Vi er alle for hele og faste stillinger i arbeidslivet. Men en rørleggerbedrift har ikke like stor pågang hele året, og trenger å få leie inn arbeidskraft for å ta unna topper.

Henrik Asheim (H)

Vi er alle for hele og faste stillinger i arbeidslivet. Men en rørleggerbedrift har ikke like stor pågang hele året, og trenger å få leie inn arbeidskraft for å ta unna topper. Distriktshotellet trenger naturligvis flere folk i korte perioder.

Mange bedrifter har ikke tariffavtale, og blir med regjeringens nye regler avskåret fra muligheten til å bruke bemanningsbyrå. Om de ansatte har tariffavtale avgjøres heller ikke av arbeidsgiveren. Det er de ansatte selv som velger om de vil ha tariff eller om de ønsker lokale enigheter.

 

Les også

I tillegg til advarsler fra næringslivet viser det seg også at endringene kan være i strid med EØS-avtalen. ESA har stilt regjeringen en rekke spørsmål, blant annet om hvorfor denne innstrammingen skal gjennomføres og hva som er det faglige grunnlaget for å unnta enkelte sektorer. Det er vi flere som lurer på. Det er ennå tid til 1. april, Marte Mjøs Persen. Det er ingen skam å snu.

Omtalte personer

Marte Mjøs Persen

Stortingsrepresentant (Ap)
Bachelor i kultur- og samfunnsvitenskap (Universitetet i Bergen)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00