Debatt

Marhaug: Regjeringen nekter skikkelig støtte til energieffektivisering

Gang på gang har regjeringen nektet å gi vanlige folk støtte til å energieffektivisere boligene og leilighetene sine. Det er dårlig energipolitikk, skriver 2. nestleder i energi- og miljøkomiteen og energi- og miljøpolitisk talsperson for Rødt, Sofie Marhaug.

Sofie Marhaug, stortingsrepresentant for Rødt, kritiserer regjeringens oppfølging av flere Stortingets enøk-vedtak i dette debattinnlegget.
Sofie Marhaug, stortingsrepresentant for Rødt, kritiserer regjeringens oppfølging av flere Stortingets enøk-vedtak i dette debattinnlegget.Foto: Peter Mydske/Stortinget
Sofie Marhaug
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

For å kutte utslipp og løse klimakrisen trenger vi å slutte med fossil energi, som fortsatt er en viktig energikilde i industri og transport i Norge, og gå over til elektrisitet. Samtidig står vi også i en naturkrise, som krever stans i nedbygging av natur. Nær all utbygging av ny strømproduksjon betyr nye, store naturinngrep. Derfor må vi tenke smartere.

Potensialet for å effektivisere energibruken i norske bygg er svært stor. Mange i Norge bor i boliger som er dårlig isolert eller har dårlige vinduer, og derfor slipper ut mye energi. Boligene varmes gjerne opp med panelovner, med relativt dårlig effekt.

Nødvendigheten av effektivisering

Energikommisjonen, som ble satt ned av regjeringen, har et anslag på at potensialet for effektivisering i bygg er 15-20 terrawattimer (TWh) spart energi årlig innen 2030. Det er betydelig mer enn all vindkraft som produseres i Norge.

I en tid med skyhøye strømpriser, og en varslet stor vekst i strømforbruket, er det slående at regjeringen sleper bena etter seg når det kommer til å støtte energieffektivisering.

Sofie Marhaug
Energi- og miljøpolitisk talsperson for Rødt

Problemet er at det krever relativt store investeringer for å spare så mye energi. Det finnes enkelte støtteordninger, men de er ikke for alle: Skal du få støtte til oppgradering av bolig, må du oppgradere hele boligen. Noen få andre tiltak støttes også, men her er egenandelen såpass høy at det er umulig for folk med lave inntekter. Og folk må først gjøre investeringen selv, før de siden får penger tilbakebetalt. Det skjer i en tid der prisene stiger, og mange folk har brukt opp sin økonomiske buffer hvis de i det hele tatt hadde noe sånt.

Vi vet at det er folk med lav inntekt som bor i de minst energieffektive boligene. Det er disse som sliter mest med strømregningen.

I en tid med skyhøye strømpriser, og en varslet stor vekst i strømforbruket, er det slående at regjeringen sleper bena etter seg når det kommer til å støtte energieffektivisering. De er visst redde for å subsidiere energieffektivisering, men har ingen problemer med å subsidiere havvindturbiner i Nordsjøen med 15 milliarder.

Heldigvis har et flertall på Stortinget vist seg villig til å stramme opp regjeringen, i flere omganger.

Les også

Ingen endring i sikte

Først vedtok Stortinget i oktober i fjor, etter initiativ fra blant andre Rødt, at regjeringen måtte gi støtte til tiltak som varmepumper, etterisolering av deler av bygg, skifte av vinduer eller lignende. Regjeringen måtte vurdere å gi støtten med utbetaling i forkant eller samtidig som innkjøpet, ikke etterpå.

Siden regjeringen aldri leverte noe, tok Rødt og flere andre partier initiativ til et nytt vedtak i februar som ba regjeringen få nye støtteordninger, med utbetaling til kundene før eller samtidig som innkjøpet, innen sommeren. Dette ble enstemmig vedtatt.

Regjeringen hører visst mer på Enova og byråkratiet enn på et enstemmig Storting.

Sofie Marhaug
Energi- og miljøpolitisk talsperson for Rødt

Nå trenerer regjeringen prosessen. Enova, som håndterer regjeringens støtte til energieffektivisering, har sagt at de ikke vil endre ordningene sine for husholdningene. De avviser å gå bort fra praksisen med utbetaling av støtte etter innkjøpet er gjort, og utelukker dermed lavinntektsgrupper.

Regjeringen hører visst mer på Enova og byråkratiet enn på et enstemmig Storting. I revidert nasjonalbudsjett kommer de ikke med noen føringer som sikrer at ordningene for energieffektivisering som gjelder husholdningene blir bedre og mer sosiale. Frekt nok påstår de at videreføringen av dagens ordninger oppfyller Stortingets vedtak.

Stortingets intensjon var selvfølgelig noe helt annet

Dette er alvorlig, fordi ordningene for støtte til energieffektivisering ekskluderer folk uten høye inntekter fra å gjøre viktige miljøtiltak som samtidig kutter i regningsbunken.

Regjeringen må ta seg sammen, hvis ikke kommer Rødt til å ta initiativ på Stortinget til å stramme opp regjeringen nok en gang. Jeg forstår ikke hvorfor regjeringen vil fortsette en slik runddans med tilsidesetting av demokratiske vedtak. Enden på visen er uansett at Stortinget vil gi en ny marsjordre. Det politiske flertallet har talt.

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00