Debatt

Ingjerd Schou (H): Regjeringen burde ikke forhåndskonkludere om vår tids viktigste spørsmål

– Hvis jeg skal forsøke å få et budskap fra Utenriksministeren, så er det at en EU-debatt nå vil virke polariserende, i en tid hvor Europa trenger samhold. Det er noe nesten selvironisk over en slik argumentasjon, skriver Ingjerd Schou.

Stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) mener utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er påfallende tilbakeholden i EU-spørsmålet.
Stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) mener utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er påfallende tilbakeholden i EU-spørsmålet.Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB
Ingjerd Schou
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt var unnvikende under debatten i Stortinget 20. Oktober. Saken til behandling var et forslag fra Venstre om å gjennomføre en ny norsk EU-utredning. Hvis jeg skal forsøke å få et budskap fra Utenriksministeren, så er det at en EU-debatt nå vil virke polariserende, i en tid hvor Europa trenger samhold. «Å sette i gang en NOU uten å vite hvor man vil (vil) ende i en krasjlanding», sa hun fra talerstolen. Det er noe nesten selvironisk over en slik argumentasjon.

Krigen i Ukraina har igangsatt store endringer i etablerte dogmer. Ukraina, Moldova og Georgia leverte sine EU-søknader mens bombene falt over Kyiv. Danmark avholdt folkeavstemning i juni, med resultat at Forsvarsforbeholdet landet har holdt seg med i flere tiår, falt. Fremover vil Danmark delta i EUs felles utenriks- og sikkerhetspolitikk, på lik linje med alle andre medlemsland.

Det er påfallende hvor tafatt regjeringen er på dette spørsmålet

Ingjerd Schou
Stortingsrepresentant (H)

Denne profilen vil bli enda tydeligere fremover. EU har store ambisjoner for å koordinere medlemslandene i utenriksspørsmål, med det resultat at Norge vil bli stående enda mer utenfor. spesielt vil vi merke dette på områder som utenrikspolitikk, sikkerhetspolitikk og energipolitikk. Som EUs utenriksrepresentant Josep Borrell sa da EUs strategiske kompass tidligere i år sa: «EU må lære å tale maktens språk.» Fortsatt uten at den norske stemmen blir hørt.  

Snevert mandat

Det er påfallende hvor tafatt regjeringen er på dette spørsmålet, noe Utenriksministeren med all tydelighet nok en gang viste under ordskiftet i Stortinget. For å få bedre grunnlag for å stake ut Norges utenrikspolitiske kurs, har regjeringen oppnevnt et utvalg for å vurdere erfaringene med EØS-avtalen. Men dette utvalget har fått et mandat som ettertrykkelig ikke skal vurdere alternativet om medlemskap.  

Les også

Det regjeringsoppnevnte utvalget skal utelukkende vurdere Norges tilknytning til EU gjennom EØS, opp mot andre land som heller ikke er med. Det er ikke mange land, President. I praksis ønsker regjeringen å sammenligne EØS med avtalene Sveits og Storbritannia har med EU. 

Et tredje nei vil skade vårt forhold til unionen

Jeg vil gi Utenriksministeren rett i én ting hun sa under replikkordskiftet på torsdag. Hun viste til at dersom Norge for tredje gang avholdt folkeavstemning som endte med et «nei» til EU, ville det skade vårt forhold til unionen. Den faren er jeg enig med henne i. Men nye generasjoner er kommet til siden 1972 og 1994, og noen er gått bort. Kunnskap om hva som gagner oss bør være en fortløpende debatt og utredning om hva vi vinner og hva vi taper er folkeopplysning

 At regjeringen på forhånd har konkludert om at vi bare trenger å vite mer om hvordan vi kan være løsere tilknyttet EU, er ikke et konstruktivt spor

Ingjerd Schou
Stortingsrepresentant (H)

Holdningen blir enda mer uforklarlig i og med at Utenriksministeren helhjertet går inn for å utrede alternativer til EØS. Denne avtalen har tjent oss godt i snart 30 år. Like fullt var den opprinnelig tenkt som en mellomløsning, på vei mot fullt medlemskap. Hvilket signal mener regjeringen den sender til EU når den ut av det blå begynner å utrede alternativer til avtalen?

Jeg er enig i at vi trenger mer kunnskap for å ha en god Europadebatt i Norge. Skal denne debatten være konstruktiv og opplysende, bør den like fullt inneholde alle alternativer. At regjeringen på forhånd har konkludert om at vi bare trenger å vite mer om hvordan vi kan være løsere tilknyttet EU, er ikke et konstruktivt spor.

Les også

Omtalte personer

Ingjerd Schou

Stortingsrepresentant Østfold (H), medlem, Utenriks- og forsvarskomiteen
Cand.helse, helseadministrasjon (Universitetet i Oslo, 1988)

Anniken Huitfeldt

Påtroppende ambassadør til USA
Grunnfag statsvitenskap og historie (Universitetet i Oslo 1992), grunnfag geografi (LondonSchool of Economics 1993), hovedfag historie (Universitetet i Oslo 1996)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00