Slik skal forbrukerne beskyttes mot grønnvasking – og bedrifter reparere mer

Nye EU-regler foreslås for å motvirke falsk miljøreklame på det europeiske markedet og styrke forbrukernes rett til å få produkter reparert. Forslagene ønskes velkommen av interessegrupper – men anses ikke å nå helt gjennom.

Didier Reyners, miljøkommissær, og Virginijus Sinkevičius, EUs miljøkommissær, ønsker å styrke rettighetene til europeiske forbrukere samtidig som de fremmer det grønne skiftet.
Didier Reyners, miljøkommissær, og Virginijus Sinkevičius, EUs miljøkommissær, ønsker å styrke rettighetene til europeiske forbrukere samtidig som de fremmer det grønne skiftet. Foto: EU-kommissionen
Charlotta Asplund Catot

EU-kommisjonen la onsdag frem to forslag for å styrke beskyttelsen av europeiske forbrukere – og gjøre forbruket i EU grønnere.

På den ene siden handler det om å motvirke grønnvasking, det vil si når selskaper feilaktig later som om de selger miljøvennlige produkter. På den andre siden ønsker kommisjonen å øke forbrukernes muligheter til å bruke produktene sine lenger, ved å styrke retten til å få reparert produkter som har gått i stykker.

De to forslagene er de siste brikkene i puslespillet i initiativet om bærekraftige produkter som kommisjonen la fram i mars i fjor.