Analyse av 
Rikke Albrechtsen

Toppmøtet: Danmarks statsminister ser sjansen til å blande seg inn i EUs asylpolitikk

Migrasjon er tilbake på toppen av den europeiske agendaen når EU-lederne møtes i Brussel torsdag. Den økende tilstrømningen av flyktninger til Europa gir Danmarks statsminister Mette Frederiksen nye muligheter til å etterlyse sitt ønske om en strammere europeisk asylpolitikk.

Mette Frederiksen mener, at det europeiske asylsystemet i praksis har brutt sammen.
Mette Frederiksen mener, at det europeiske asylsystemet i praksis har brutt sammen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix / NTB
Rikke Albrechtsen

Statsminister Mette Frederiksen (SV) legger ikke skjul på at hun har gjort sitt for at migrasjonsspørsmålet skal toppe agendaen på EU-møtet som starter torsdag i Brussel.

Ja, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy besøker EU-hovedstaden for første gang siden Russlands storstilte angrep på landet hans begynte for nesten et år siden nå. Og EU-lederne vil også diskutere en total revurdering av EUs industripolitiske grunnlag og bruk av statsstøtte i møte med utfordringer fra Kina og USA.

Men både i Ukraina-spørsmålet og i diskusjonen om EUs konkurranseevne ser det ut til at stats- og regjeringssjefene i de 27 EU-landene på forhånd har bestemt seg for hvor de skal legge linjene – i hvert fall foreløpig.