Har Klima- og miljødepartementet oversikt over kor mange kommuner som er i rute med å ha på plass gode system for innsamling av tekstilavfall?
«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.
Har Klima- og miljødepartementet oversikt over kor mange kommuner som er i rute med å ha på plass gode system for innsamling av tekstilavfall frå 1. januar 2025, kva tiltak vil departementet setje i verk for å sørge for at slike ordningar er på plass i alle kommunar innan denne fristen, og kva er departementet sitt anslag for kor stor del av dei innsamla tekstilane i 2025 som vil gå til gjenvinning?
Verdikjeden for tekstiler har stor negativ påvirkning på klima og miljø, og det er avgjørende at produksjon, forbruk og avfallshåndtering blir mer bærekraftig. At kommunene får på plass løsninger for separat innsamling av tekstilavfall er et første, viktig skritt i omstillingen til en mer sirkulær økonomi for tekstiler. Regjeringen arbeider også med flere videre tiltak og virkemidler for å få en mer bærekraftig tekstilverdikjede.
Myndighetene har en viktig rolle med å stille krav og rammevilkår. Kravene til separat innsamling av tekstilavfall fra kommuner gjelder fra 1. januar 2025, og gjennomfører krav i EUs rammedirektiv om avfall. Før sommeren publiserte Miljødirektoratet sin veiledning om kravene, som de vil oppdatere ved behov. Denne inneholder viktig informasjon og hjelp for kommunene. Statsforvalteren vil føre kontroll og tilsyn med at kommunene overholder kravene.
Jeg vet at kommunenes interesseorganisasjoner gjør en god jobb i å støtte kommunene i å finne løsninger for separat innsamling av tekstilavfall, og at det har vært flere pilotprosjekter og erfaringsutveksling som har sikret verdifull læring. Jeg er glad for å se godt samarbeid og dialog i bransjen.
Representanten spør om anslag for hvor stor del av de innsamlede tekstilene i 2025 som vil gå til gjenvinning. I konsekvensvurderingen av de nye forskriftskravene om separat innsamling anslår Miljødirektoratet at omtrent 50 000 tonn tekstilavfall følger restavfallet fra husholdninger og kommunale avfallsmottak til forbrenning i dag. Forskriften skal redusere tekstilavfall i restavfallet, og øke tilgangen på tekstilavfall som kan forberedes til ombruk eller materialgjenvinnes.
En forutsetning for at tekstilavfallet faktisk blir forberedt til ombruk og materialgjenvunnet er blant annet at det er tørt. Her er det opp til kommunene å finne de beste løsningene for å oppnå det. Kommunene skal deretter sørge for at tekstilavfall som er innsamlet sendes til forberedelse til ombruk eller materialgjenvinning. Vi forventer at det særlig er ombruk som vil øke i starten, men ser at det nå utvikles ulike teknologier og løsninger som gjør at materialgjenvinning og kapasiteten i markedet er forventet å øke betydelig i årene framover, i hele EØS.