Donerer 1,4 millioner til kompetanseheving i Bosnia-Hercegovina
Norge donerer 1,4 millioner kroner for kompetansehevingstiltak i Bosnia-Hercegovinas forsvar. − Det er viktig at vi støtter Bosnia-Hercegovina, sier forsvarsministeren.
Nora Didriksen
JournalistUnder sitt besøk av Bosnia-Hercegovina kunne forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) meddele at Norge donerer 1,4 millioner kroner til kompetansehevingstiltak i det bosniske forsvaret. Det melder regjeringen i en pressemelding.
Donasjonen går til tiltak for kursing av kvinnelig militært personell, samt styrke kapasiteten innen cyberforsvaret.
− Støtten omfatter kursing av kvinnelig bosnisk militært personell og utvikling av kapasitet innen cyberforsvar, hvor vi fra norsk side kan bidra med finansiering og kursing av personell. I tillegg vil vi bidra med instruktører og økonomisk støtte til Peace Support Operations Training Center som utdanner militært personell til internasjonale fredsoperasjoner, sier forsvarsministeren.
– Krigen i Ukraina har så langt hatt stor innvirkning på cyberlandskapet. Antall cyberangrep mot organisasjoner i alle sektorer og alle land i år har økt. Det er viktig at vi støtter Bosnia-Hercegovina i å bygge opp deres kompetanse på dette området, sier Gram.
Bosnia-Hercegovina har siden 2006 vært med i Natos partnerskap for fred, og mottok sin Membership Action Plan (MAP) i 2010.
Norge deltok i Nato-operasjonen i Bosnia-Hercegovina i perioden 1992 til 2020. I 2010-årene rullerte norske offiserer på stillingen som nestkommanderende i den militære delen, samt sjef for Natos rådgiverteam, ved Natos-hovedkvarter i Sarajevo. I tillegg hadde den norske nestkommanderende offiseren i hovedkvarteret hadde hovedansvar for å lede Natos arbeid med forsvarsreform. Høsten 2020 avslutta Norge sitt engasjement i Nato-operasjonen, og har ikke lengre militær personell i landet.
Den norske ambassaden i Sarajevo har siden januar i år hatt rollen som Natos kontaktpunktambassade (CPE) i Bosnia, og arbeider som informasjons- og diplomatisk kanal mellom Bosnia-Hercegovina og Nato.
Donasjonen gis gjennom Nato-programmet Defence Capacity Building (DCB). I februar i år vedtok Natos forsvarsministre en utvidet bistandspakke gjennom DCB, for å bistå bestemte partnerland med å styrke sin forsvars- og sikkerhetssektor.
− Dette kan gjøres enten i rammen av særskilte NATO-prosjekter eller ved å koordinere bilaterale programmer med NATOs innsats. Norge har siden januar hatt rollen som NATOs kontaktpunktambassade i Bosnia-Hercegovina, sier Gram.