Spire-kritikk til Vedum: «Skamløs oljeleting og snever symptomlindring»
Fredag presenterte Vedum regjeringens perspektivmelding, et dokument som politiske nørder har ventet på med spenning. Meldingen skulle drøfte fremtidens utfordringer for norsk økonomi og velferdsstat. Dessverre ble det et skuffende langtidsvarsel, skriver Spire-leder Elise Åsnes som ber Vedum gi unge håp.
Elise Åsnes
Leder, SpireRegjeringens Perspektivmelding kunne ha vært et vendepunkt. I en tid preget av kortsiktig politikk, er Perspektivmeldingen en sjelden mulighet til å trekke lange linjer for utfordringene vi står overfor. Regjeringen kunne vist at de tar miljøkrisen på alvor. Men den gang ei.
Skamløs oljeleting
Det mest åpenbare problemet er den store olje-elefanten i rommet. Perspektivmeldingen erkjenner at petroleumsproduksjonen vil avta, men regjeringen viser ingen planer for å omstille oss til dette. I stedet planlegger de å holde aktivitetsnivået på norsk sokkel høyt så lenge som mulig. Regjeringen kunne vist at de tar miljøkrisen på alvor. Men den gang ei.
Leder, Spire
Det virker som om de vil suge ut hver eneste dråpe olje før vi endelig tvinges til å tenke nytt. Dette er ordentlig skremmende, og en uansvarlig utsettelse av et problem som ikke kan ignoreres.
Beskjeden fra forskere er krystallklar: vi når ikke klimamålene hvis vi åpner for enda mer utvinning av olje. En melding som skal se helt frem til 2060 må ta innover seg dette. Klimakrisen er her nå, og vi har ikke tid til å vente på at regjeringen skal våkne.
Bort fra vekst som et mål
Vi vet heldigvis hva som må til for å løse dette. Vi må lage en plan for å fase ut olje og gass, og vi må utfordre den grunnleggende årsaken til miljøkrisa: den uhemmede jakten på økt økonomisk vekst.
FNs naturpanel pekte i 2019 på at det er en klar korrelasjon mellom vekst og miljøødeleggelse; og konkluderte med at med mindre vi styrer vekk fra paradigmet om evig økonomisk vekst, vil vi ikke klare å avverge miljøkrisa vi står ovenfor.
Klimautvalget 2050, Norges egne utvalg som nylig har gitt regjeringen anbefalinger om hvordan vi kan nå klimamålene våre, var også tydelige på denne korrelasjonen. Utvalget anbefalte derfor regjeringen at perspektivmeldingen burde inneholde analyser om hvorvidt den forventede økonomiske veksten er konsistent med klimamålene.
Men regjeringen didn't get the memo her tydeligvis.
Bærekraftig grønn vekst?
Til tross for at regjeringen nevner at klimagasser er nært knyttet til vekst, er konklusjonen deres skuffende: De satser på en «grønnere» vekst. Nå må regjeringen handle – gi unge håp, og vis at dere tar ansvar.
Leder, Spire
Ideen om grønn vekst bygger på at vi gjennom teknologisk utvikling og effektivisering kan oppnå økonomisk vekst samtidig som miljøbelastningen reduseres.
Dette høres fint ut i teorien, men problemet er at det ikke finnes noe bevis for at det er mulig. Vi har ennå ikke sett et eneste eksempel på en slik frakobling, verken globalt eller på permanent skala.
Gi unge håp
Kjære Vedum. Vi vet at ressursene på denne planeten er begrensede. Økt økonomisk vekst ikke er forenelig med klimamålene våre. Et langtidsvarsel som skal se flere tiår frem i tid må ta innover seg dette.
Regjeringen må innse alvoret i situasjonen. Vi trenger en politikk som setter planeten og mennesker først, som våger å utfordre status quo, og som bygger en økonomi som er rustet for fremtiden. Vi har ikke råd til flere feilskjær. Nå må regjeringen handle – gi unge håp, og vis at dere tar ansvar.