Flere fødende kan få rett på jordmorfølge til sykehuset

Gravide som bor minst 1,5 time unna sykehus, har krav på følge av jordmor eller lege når de skal føde. Kvinnehelseutvalget mener regjeringen bør vurdere å redusere grensen til 1 time. En slik endring kan føre til at det blir behov for følgetjeneste i rundt 60 flere kommuner enn i dag, og Helsedirektoratet utreder nå konsekvensene.

Halvparten av norske kvinner i fertil alder bor 16 minutter eller nærmere en fødeavdeling eller fødestue. Samtidig er det mange som har reisevei på flere timer, og de har krav på å ha med seg jordmor eller lege når de skal føde.
Halvparten av norske kvinner i fertil alder bor 16 minutter eller nærmere en fødeavdeling eller fødestue. Samtidig er det mange som har reisevei på flere timer, og de har krav på å ha med seg jordmor eller lege når de skal føde.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
Silje Sjursen Skiphamn

Gravide som bor langt unna der de skal føde, har krav på å få med seg jordmor eller lege med tilstrekkelig kompetanse innen fødselshjelp. Dagens veiledende grense er på 1,5 times reisevei, men Kvinnehelseutvalget mener regjeringen bør vurdere å sette den ned til 1 time.

I utredningen, som ble overlevert til helseministeren i forrige uke, skriver utvalget at «gravide kan oppleve avstanden til fødeinstitusjonen som en psykisk, praktisk og økonomisk utfordring, særlig i tiden før fødsel».

Følgetjeneste for fødende
  • De regionale helseforetakene har ansvar for døgnkontinuerlig vaktberedskap og følgetjeneste for fødende som har mer enn 1,5 timer reisevei fra hjemmet til fødestedet.
  • Vaktberedskapen og følgetjenesten er gjerne et samarbeid mellom helseforetak og kommunene.
  • Følgetjenesten skal bestå av jordmor eller lege med tilstrekkelig kompetanse innen fødselshjelp.
  • Jordmor eller lege skal ha dialog med fødestedet og vurdere responstid og egnet ambulansetransport. 
  • Vedkommende skal også vurdere om det er behov for følge av jordmor eller lege til fødestedet.

Kilde: Kvinnehelseutvalget

– Vi vet at rett hjelp til rett tid redder liv ved svangerskap og fødsel, sier Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet i Norsk Sykepleierforbund og medlem i Kvinnehelseutvalget. 

– Norge er et langstrakt land med spredt bosetting kombinert med utfordrende geografi. De siste tiårene har vi opplevd en sterk sentralisering av fødesteder. I 1967 var det 182 fødeinstitusjoner i Norge. Landets familier har kun 44 fødetilbud igjen.

381 fødsler utenfor sykehus i året

Selv om flere fødeinstitusjoner har blitt lagt ned de siste årene, har antall uplanlagte fødsler utenfor sykehus holdt seg nokså stabilt de siste 20 årene. I perioden 1999–2021 var det i gjennomsnitt 381 slike fødsler i året, viser tall fra Medisinsk fødselsregister. 

Utviklingen har også vært stabil hvis man ser på antall uplanlagte fødsler utenfor sykehus per 1000 fødsler. I 2021 skjedde 6 av 1000 fødsler enten uplanlagt hjemme, under transport eller på annet og ukjent sted (for eksempel på jobb eller legekontor). 

En kunnskapsoppsummering FHI har gjort viser at risikoen for at fødselen skjer før man rekker frem til sykehuset, sannsynligvis øker hvis det tar mer enn én time å komme seg dit. Det er også en liten økning i risikoen for alvorlig svangerskapsforgiftning, og det kan være en økning i risikoen for at fødsler settes i gang på grunn av ren logistikk.

– Forskning viser økt risiko for fødselsrelatert død ved uplanlagte fødsler utenfor institusjon. Fra 2010 til 2018 var det totalt 57 dødsfall ved uplanlagt fødsel utenfor institusjon. Dette er fødende kvinner som ikke har fått rett hjelp til rett tid, sier Schjelderup.

– Følgetjenestetilbudet er svært mangelfullt organisert og det er vanskelig for jordmødre å overvåke mor og barnet under fødselen og gi behandling under transport. Dermed blir det større risiko for at barnet dør.

Leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup, mener kravet for å få følge av jordmor eller lege til fødestedet bør reduseres til én time.
Leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup, mener kravet for å få følge av jordmor eller lege til fødestedet bør reduseres til én time. Foto: Jordmorforbundet

Skal utrede konsekvenser av ny anbefaling

Helsedirektoratet jobber med å revidere den nasjonale faglige retningslinjen for fødselsomsorgen. I et forslag som har vært på høring, skriver direktoratet at de «vurderer at en reduksjon i reisevei fra 90 minutter til 60 minutter fra hjemmet til fødeinstitusjonen vil medføre behov for økte ressurser».

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser til Altinget at de har bedt Helsedirektoratet om å utrede hva konsekvensene vil bli av å redusere kravet til reisetid til én time.

Vi vil vurdere tiltak for å forbedre følgetjenesten etter at vi har mottatt og vurdert Helsedirektoratets utredning.

Karl Kristian Bekeng
Statssekretær (Ap)

– Tilgang til fagfolk er den største utfordringen nå, og utredningen må derfor særlig synliggjøre konsekvensene knyttet til økt bruk av personellressurser, skriver statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i en e-post.

Han opplyser at Helsedirektoratet skal levere utredningen før sommeren.

– Vi vil vurdere tiltak for å forbedre følgetjenesten etter at vi har mottatt og vurdert Helsedirektoratets utredning, sier Bekeng.

Sp vil redusere kravet

Arbeiderpartiets regjeringspartner, Senterpartiet, ser ingen grunn til å vente på en utredning. Partiet fremmet i 2019 et forslag i Stortinget om å redusere grensen for følgetjeneste til 60 minutter, men fikk ikke flertall. 

Stortingsrepresentant Lisa Marie Ness Klungland (Sp).
Stortingsrepresentant Lisa Marie Ness Klungland (Sp). Foto: Stortinget

– Mange i Noreg har lang reiseveg til fødestad og mange opplever denne reisevegen som ein psykisk og praktisk utfordring. Tryggleik ligg til grunn i Senterpartiet sin politikk og det er viktig for meg at kvinner og vordende foreldre opplever tryggleik i svangerskapet og på veg til fødestad, skriver helsepolitisk talsperson i Sp, Lisa Marie Ness Klungland, i en e-post.

Hun er glad for at Kvinnehelseutvalget løfter frem utfordringene ved dagens svangerskaps-, føde- og barseltilbud:

– Dette er viktige områder for meg å få løfta i den kommande Nasjonale helse- og samhandlingsplanen, sier Klungland.

Fra 3 minutter til 7 timer

Det er stor variasjon i hvor lang reisevei gravide har til stedet de skal føde. Halvparten av alle norske kvinner i fertil alder vil bruke 16 minutter eller mindre, mens andre kan ha mange timers reisevei, viser en kartlegging SSB har gjort.

SSB har beregnet kjøretiden til alle landets fødesteder (fødeavdelinger og fødestuer) fra de ulike kommunene. Kjøretiden er beregnet med utgangspunkt i bostedet til kvinner i alderen 15–49 år. 

Lengst vei har kvinner på Røst. Der tar det rundt sju timer å komme seg til fødestedet inkludert ferge. I den andre enden av skalaen ligger Volda, hvor median kjøretid bare er tre minutter.

To kvinner som bor i samme kommune kan ha ulik kjøretid til sykehuset, og dermed kan det variere om de har rett til å ha med seg jordmor eller ikke. Hvis man legger median kjøretid i kommunen til grunn, er det 89 kommuner som har mer enn 90 minutter til nærmeste fødested, og hvor det dermed er krav om følgetjeneste. Ytterligere 61 kommuner vil få krav om følgetjeneste hvis grensen senkes til 60 minutter, viser tall fra SSB.

Mangel på jordmødre

Det er allerede mangel på jordmødre, og Helsepersonellkommisjonen anslår at det kan mangle mellom 200 og 600 jordmødre i 2040 hvis utviklingen fortsetter slik som nå.

Jordmorforbundet mener at helseforetakene bør organisere følgetjeneste slik at de har jordmødre i følgetjenestevakt i regioner der kvinner har lang reisevei til fødested.

– Vår siste nasjonale kartlegging fra 2022 viser at svært mange av våre nyutdannete jordmødre ikke får tilbud om hel stilling. Kun 30 prosent fikk tilbud om full fast stilling etter utdanning, sier Hanne Charlotte Schjelderup. 

Én av fire jobber ufrivillig deltid. Her er det altså jordmorressurser å hente.

Hanne Charlotte Schjelderup
Leder i Jordmorforbundet

Tallene til Jordmorforbundet viser også at en god del jordmødre som har arbeidet i helsevesenet over tid jobber ufrivillig deltid. 79 prosent av jordmødrene svarte i kartleggingen at de hadde en stillingsprosent på 80 prosent eller lavere. 25 prosent sa at de ønsket en høyere stillingsprosent enn de har i dag.

– Én av fire jobber ufrivillig deltid. Her er det altså jordmorressurser å hente, konkluderer Schjelderup.

Les også

Anbefaling begrunnet i ressursmangel?

Også Jordmorforeningen er helt klar på at grensen for følgetjeneste bør reduseres til én time. Politisk leder i foreningen, Lena Henriksen, synes ikke Helsedirektoratet har en god begrunnelse for å opprettholde 1,5 time som grense:

Politisk leder i Jordmorforeningen, Lena Henriksen.
Politisk leder i Jordmorforeningen, Lena Henriksen. Foto: Sonja Balci / OsloMet

– Forskning viser at risikoen for uplanlagt fødsel utenfor sykehus og uønskede hendelser øker ved mer enn én times reisevei. Vi stiller spørsmål ved om direktoratets anbefaling er begrunnet med mangel på ressurser mer enn av hensyn til mor og barn, sier hun.

At flere kvinner vil trenge følge til sykehuset, og at det vil koste mer hvis grensen reduseres til 60 minutter, bør ifølge Henriksen ikke være noe problem:

– Det er en riktig prioritering i dette landet, hvor vi stadig legger ned fødeinstitusjoner og får lengre reisevei, sier hun.

– Vil det være nok jordmødre til å ta seg av det økende behovet?

– Det tror jeg det vil være. Mange kommuner har små jordmorstillinger, som de kan starte med å øke, svarer Henriksen. 


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00