Om  
Morten Skov Christiansen

Ny leder av danske LO er valgt etter en stormfull vår

Morten Skov Christiansen er valgt som ny leder for LOs danske søsken, Fagbevægelsens Hovedorganisation. Skov har det siste halvåret fungert som konstituert leder, etter at den tidligere lederen Lizette Risgaard måtte trekke seg på grunn av anklager om krenkende og upassende adferd.

Morten Skov Christiansen tar over som leder av Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Morten Skov Christiansen tar over som leder av Fagbevægelsens Hovedorganisation.Foto: Thomas Nielsen
Ingrid Skovdahl

Danske Fagbevægelsens Hovedorganisation gikk 7. september til valg for å finne sin nye leder, etter en svært stormfull vår. Der ble det besluttet at Morten Skov Christiansen, som de siste månedene har vært fungerende leder, nå vil tre inn i rollen som leder på fast basis.

Organisasjonen har siden tidlig på våren vært rystet av en rekke avsløringer om krenkende og upassende adferd fra øverste leder, Lizette Risgaard. Åtte unge menn åpnet da opp for avisen Berlingske Tidende, og fortalte anonymt om flere hendelser med uønsket oppmerksomhet og upassende adferd fra lederen. 

Lizette Risgaard, tidligere leder av Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Lizette Risgaard, tidligere leder av Fagbevægelsens Hovedorganisation. Foto: Ritzau Scanpix/Emil Nicolai Helms via REUTERS

Siden den gang har flere historier kommet fram, og en undersøkelsesgruppe med advokater har gått gjennom totalt 25 ulike episoder. I fem av disse tilfellene er det nå bevist at det har forekommet fysiske berøringer. I tre tilfeller er det vurdert at berøringene var uønsket og på et intimt sted, og at Risgaard dermed har utsatt medarbeidere for «berøring med seksuelle undertoner». 

Fagbevægelsens Hovedorganisation
  • Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er en hovedorganisasjon som representerer 65 fagforbund med totalt 1,3 millioner medlemmer.
  • Organisasjonen ble dannet i 2018, ved en sammenslåing av hovedorganisasjonene LO og Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF).
  • Lizette Risgaard (f. 1960) ble i 2019 valgt som FHs første leder. Hun hadde da vært leder av LO siden 2015.
  • Etter anklagene om upassende og krenkende adferd, valgte Risgaard å fratre stillingen som leder 30. april.
  • Morten Skov Christiansen har siden dette vært fungerende leder. 7. september ble han valgt som den nye, faste lederen av organisasjonen.

Les også

Omtalte personer

Morten Skov Christiansen

Leder, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektromekaniker (Frederiksberg Teknisk Skole, 2003)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00