Er det pasienten eller den offentlige helseinstansen som gir henvisningen som skal betale for opptreningen og behandling?
«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.
I tilfeller hvor pasienten, av det offentlige, blir anbefalt videre behandling hos private tilbydere grunnet manglende kunnskap og utstyr - er det pasienten eller den offentlige helseinstansen som gir anbefalingen/henvisningen som da skal betale for opptreningen og behandling?
Behandling og opptrening av Post commotio som ikke går under alvorlige hodetraumer er en stor gruppe. Stipulert er det ca. 25 000 skadetilfeller per år. En dansk rapport viser at omkring 43 % ikke kommer tilbake i arbeid etter fem år. Denne gruppen faller utenom boksen for målrettet helsehjelp. Et eksempel er Sunnaas som ikke har denne målgruppen i sitt nedslagsfelt, og mangler både utstyr og kunnskap etter det representanten forstår. Da opplever man at pasienten henvises videre til deres få utvalgte samarbeidspartnere, som også er i samme situasjon når det gjelder manglende utstyr og spisskompetanse. Dette har resultert i at pasienter blir henvist/anbefalt videre behandling hos private tilbydere som har denne spisskompetansen og utstyr fra de offentlige. Pasienten faller på den måten utenom, og må dekke kostnadene selv. Resultatet av dette medfører store forskjeller på hvem som har mulighet til å ta regningen selv, og hvem som da også kan komme tilbake til arbeidslivet.
Representanten Hoksrud tar i sitt spørsmål opp tilstanden postcommotiosyndrom (PCS). Postcommotiosyndrom er vedvarende symptomer i etterkant av en traumatisk hodeskade (inkludert hjernerystelse). Representanten tar også opp kompetanse og behandling av tilstanden, og stiller spørsmål om offentlig betaling av eventuell behandling hos private tilbydere. Representanten hevder at Sunnaas sykehus ikke har tilbud, utstyr og kompetanse knyttet til pasientgruppen, og at Sunnaas’ nærmeste samarbeidspartnere også mangler utstyr og spisskompetanse.
For å besvare representantens spørsmål har departementet bedt om informasjon fra Helse Sør-Øst RHF om behandlingstilbudet til pasienter med PCS.
Helse Sør-Øst RHF sier at PCS er en kompleks tilstand hvor det ikke finnes en sikker årsaksforklaring til symptomer og plager, og ofte er det flere faktorer som kan være symptomdrivere. Helse Sør-Øst RHF sier videre at vi har mangelfullt kunnskapsgrunnlag om hva som er rett oppfølging for den enkelte pasient med PCS.
Det er derfor anbefalt en tverrfaglig tilnærming, og slike tilbud finnes i de offentlige fagmiljøene innen fysikalsk medisin og rehabilitering. Behandlingstilbud finnes på Sunnaas sykehus HF, Oslo universitetssykehus HF, Sykehuset Innlandet HF, Sørlandet sykehus HF og Sykehuset i Vestfold HF, samt på Haukeland universitetssykehus HF og St. Olavs hospital HF.
Sunnaas sykehus HF har flere tilbud til denne pasientgruppen, blant annet et poliklinisk tilbud til pasienter med PCS etter lette traumatiske hodeskader. Sunnaas sykehus HF har også forskningsprosjekter om behandlingstilbudet til pasientgruppen. Prosjektene omhandler blant annet effekt av gradert fysisk aktivitet ved milde hodetraumer, og tidlig kartlegging av pasienter med lett traumatisk hjernerystelse og lett traumatisk hjerneskade
Sunnaas sykehus HF samarbeider med andre fagmiljøer i Norge og utlandet, og bidrar til kompetanseøkning om tilstanden. Den 17. september i år arrangerer sykehuset, i samarbeid med Oslo universitetssykehus HF, Sykehuset Innlandet HF og Regional kompetansetjeneste for rehabilitering, et åpent dagsseminar med tittelen «Langvarige plager etter lette traumatiske hodeskader».
Det finnes også tilbud til pasientgruppen ved private rehabiliteringsinstitusjoner som har avtale med Helse Sør-Øst RHF. Unicare Fram er ifølge Helse Sør-Øst RHF den leverandøren som har mest erfaring med pasientgruppen.
Helse Sør-Øst RHF fremholder at Sunnaas sykehus HF ikke har noe formelt samarbeid med helprivate aktører og heller ikke henviser pasienter til helprivate tilbud.