Vil statsråden sørge for at den nye statlige rapporteringen om alternativ rekruttering vil bli mest mulig lik parameterne brukt i tidsperioden 2018-2021?
«Statsråden svarer» er robotgenerert innhold som opprettes automatisk med data fra Stortingets base over de spørsmål som stilles av stortingsrepresentanter og besvares av regjeringens statsråder. Overskriftene er skrevet av Altinget. Altinget tar forbehold om feil i innholdet.
Vil statsråden sørge for at den nye statlige rapporteringen om alternativ rekruttering vil bli mest mulig lik parameterne brukt i tidsperioden 2018-2021, slik at tallene blir sammenlignbare og kan brukes til å måle utviklingen over lengre tid?
Regjeringen Solberg innførte mål om at minst 5 % av nyrekrutteringene i staten skulle være folk med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en. Det var viktig for å holde maksimalt trykk på inkluderingsarbeidet. Skal vi be private virksomheter stille opp, må det offentlige også ta sin del av ansvaret.
Da Støre-regjeringen kom til makten fjernet man dessverre disse målsettingene og den tilhørende rapporteringen. Konsekvensen er at man per nå mangler oversikt over hvordan staten og det offentlige ligger an med alternativ rekruttering og inkludering.
Det virker som om Støre-regjeringen omsider anerkjenner at den manglende oversikten er en utfordring. Det er nå bestemt at alle statlige virksomheter fra 2024 i årsrapporten skal rapportere om ansettelser av personer med funksjonsnedsettelse og/eller fravær fra arbeid, utdanning eller opplæring.
Det er bra at vi nå vil få en mer utfyllende rapportering fra alle virksomheter om status for egen inkluderende rekruttering. Jeg håper regjeringen samtidig vil sørge for at rapporteringen blir mest mulig lik og sammenliknbar med den som gjaldt i perioden 2018-2021. Det vil gjøre det mindre byråkratisk for virksomhetene å gjenoppta rapporteringen, samtidig som det vil bli enklere å måle utviklingen over lengre tid.
Arbeidslivet skal møte et arbeidsliv som er åpent og inkluderende. Regjeringen har, gjennom en fellesføring, bestemt at alle statlige virksomheter i 2024 skal ha en positiv utvikling i antall ansettelser av personer med funksjonsnedsettelse og/eller fravær fra arbeid, utdanning eller opplæring. Det er uttrykt en forventning om ambisiøse og begrunnede mål i dette arbeidet. Statlige virksomheter skal rapportere om fellesføringen i årsrapporten for 2024.
Statlige virksomheter skal i årsrapporten oppgi antallet ansettelser av personer med funksjonsnedsettelser og/eller fravær av arbeid, utdanning eller opplæring i 2024 og omtale utviklingen sett opp mot virksomhetenes gjennomsnitt for 2020 og 2021.
I rundskriv D-2/24 orienteres det nærmere om hvordan det skal rapporteres: Virksomhetene skal i årsrapporten for 2024 oppgi antallet ansettelser av personer med funksjonsnedsettelse og/eller fravær fra arbeid, utdanning eller opplæring i 2024 sett opp mot det totale antallet ansettelser i virksomheten i 2024, og omtale utviklingen sett opp mot virksomhetens gjennomsnitt for 2020 og 2021.
Målgruppen er også den samme som for inkluderingsdugnaden. Det er således lagt til rette for at tallene blir mulig å sammenligne, og kan brukes til å måle utviklingen over lengre tid. Tallene for 2024 vil bli klare etter at årsrapportene er ferdigstilt og analysert i 2025.
Jeg viser også til svar på spørsmål nr. 2007 fra stortingsrepresentant Stokkebø hvor det ligger en oversikt over tall fra 2019 til 2021 for det statlige tariffområdet.