Akademikerne: Slipp fripolisene fri
Hundretusenvis av nordmenn har pensjonssparing bundet opp i fripoliser. Det taper de store summer på. Systemet må legges om gjennom involvering av alle berørte parter.
Lise Lyngsnes Randeberg
Leder i Akademikerne, styreleder, professor i biomedisinsk optikk og fotonikk ved NTNUFripoliser er opptjent pensjon du har etter at en ytelsesbasert pensjonsordning er avsluttet. Disse pengene kan ikke flyttes, men settes i hovedsak i rentepapirer og en liten andel aksjer. Investeringer med liten risiko og lav avkastning. De oppsparte midlene som er bundet opp i fripoliser blir raskt mindre verdt nå som inflasjonen er høy.
Mange har tapt mye allerede og har ennå mye å tape
Lise Lyngsnes Randeberg
Leder i Akademikerne
Når det kommer til fripoliser, er det ikke småpenger det er snakk om. Nylig skrev NRK at hundretalls pensjonsmilliarder er innelåst i denne ordningen. Mange har tapt mye allerede og har ennå mye å tape.
Til sammenlikning får mange i dag god avkastning på innskuddspensjon gjennom egen pensjonskonto. På egen pensjonskonto kan man både velge leverandør og gjøre investeringsvalg.
Selskapenes anbefalinger for egen pensjonskonto er ofte 80-100 prosent aksjeandel opp til en gitt alder, og deretter gradvis nedtrapping av aksjeandelen. De som ikke gjør aktive investeringsvalg, får den anbefalte forvaltningen. Det gir høy forventet avkastning over tid.
Endringer må til
En løsning på utfordringene med fripoliser bør være å få aksjeandelen betydelig opp. Deler av løsningen bør også være å legge bedre til rette for individuelle investeringsvalg og et flyttemarked for fripoliser som vil gi høyere avkastning.
Spørsmål om fripoliser og regelendringer i tjenestepensjonslovgivingen berører alle arbeidstakere direkte eller indirekte, og derfor også alle hovedorganisasjonene
Lise Lyngsnes Randeberg
Leder i Akademikerne
Berører alle arbeidstakere
I disse dager jobber en arbeidsgruppe med å se på hvordan problemet med fripoliser kan løses. Regjeringen har bare sluppet til LO og NHO i denne gruppen.
Spørsmål om fripoliser og regelendringer i tjenestepensjonslovgivingen berører alle arbeidstakere direkte eller indirekte, og derfor også alle hovedorganisasjonene. De ulike hovedorganisasjonene representerer ulike segmenter av arbeidslivet og kan bidra med ulike perspektiver når store samfunnsproblemer skal løses.
Akademikerne er opptatt av at vi og våre grupper blir hørt, når det skal gjøres endringer som påvirker våre medlemmers pensjonssparing. Tall fra vår undersøkelse, utført av Respons Analyse, indikerer at minst halvparten av alle våre medlemmer har fripoliser. De taper store summer.
Slipp oss til
Akademikerne sendte brev til Finansdepartementet og påpekte at sammensetningen av arbeidsgruppen er i strid med etablert praksis og likebehandling av hovedorganisasjonene på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. I brevet pekes det også på at det står i Hurdalsplattformen at regjeringen vil involvere partene i politikken på området.
Svaret vi fikk var likevel nei til å være med i gruppen. Skal man finne de beste løsningene, må alle inkluderes.