Avkommersialiserings-utvalget: Ikke la de ideelle aktørene ofres i skyttergravskrig
Hvis debatten om Avkommersialiseringsutvalgets grundige arbeid ender med en polarisert skyttergravskrig for og mot kommersielle aktører i helse- og velferds-Norge, risikerer vi å miste de ideelle aktørene på veien, skriver generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.
Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær, Frivillighet NorgeNylig leverte Avkommersialiseringsutvalget sin sluttrapport, «Kommersielle og ideelle aktørers rolle i fellesskapets velferdstjenester» til Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung. Med det har utvalget levert et grundig arbeid, blant annet med en gjennomgang av ideelle aktørers rolle, merverdi og rammebetingelser innen ulike områder.
Hovedtyngden av oppmerksomheten rundt utvalget har likevel vært på krangling. Mandatet ble heftig diskutert i forkant og allerede i fjor trakk forrige utvalgsleder Tor Saglie seg fordi temperaturen hadde blitt for høy i diskusjonene. Da hadde flere utvalgsmedlemmer truet med å gjøre det samme, blant annet fordi de opplevde maktovergrep fra en ekspedisjonssjef i departementet, ifølge Aftenposten. Nå får også utvalgslederen som overtok jobben, Jan-Erik Støstad, kritikk fra en representant i utvalget, som mener han har skrevet om for mye på slutten.
Offentlige utvalg skal bidra til gode kunnskapsgrunnlag for politiske beslutninger, ikke drive for mye polemikk i offentligheten og slik så tvil om egne utredninger. Det er derfor veilederen for utvalgsarbeid i staten også vektlegger utvalgsmedlemmers «samarbeidsevner, arbeidskapasitet og faglige uavhengighet». Kranglingen vi har sett det i denne saken, er ødeleggende for tilliten.
Det som har manglet, er en verktøykasse for å styrke ideelle aktører i praksis
Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær i Frivillighet Norge
Selv om to utvalgsmedlemmer, begge med tilknytning til næringslivsorganisasjoner, har tatt dissens, er det verdt å minne om at flertallet på ni både inkluderer flere fremragende forskere og toppledere fra offentlig sektor med ansvar for velferdstjenester. Det er trist at politikere og kommentatorer nå tar til orde for å legge deres kunnskapsoppsummeringer og analyser rett i skuffen, eller å kaste de i søpla. For realiteten er at utvalget har mange forslag som bør ses nærmere på.
Kommersielle aktører er én del av våre ikke-offentlige helse- og velferdstilbud. Vel så viktige er de ideelle aktørene, som navnet på utredningen også viser. Ideelle aktører ligger mellom stat og marked og har bygget opp mye av den velferdsstaten vi kjenner i Norge i dag – alt unntatt fengselsvesenet, for å sitere tidligere kulturminister Trine Skei Grande. Utvalget har levert et svært grundig kunnskapsgrunnlag som synliggjør de ideelle aktørenes avgjørende rolle i den norske velferdsmodellen. Denne rollen må styrkes for å møte framtidas utfordringer på helse- og velferdsfeltet. Dette har også vært en ambisjon på både høyre- og venstresiden i politikken.
Vi ber om at regjeringa holder utredningen langt unna skuffen
Stian Slotterøy Johnsen
Generalsekretær i Frivillighet Norge
Det som har manglet, er en verktøykasse for å styrke ideelle aktører i praksis. Reserverte anbudsrunder for ideelle aktører har for eksempel vært et viktig virkemiddel, men politikere risikerer rettssaker fordi jussen oppleves uavklart. Nettopp derfor er vi glade for utvalgets enstemmige forslag om en juridisk definisjon av ideelle aktører og et register, som vil gjøre det mulig å føre en mer tydelig politikk for å styrke ideell sektor.
Et annet viktig forslag er å utrede en lov om tilskuddsfinansiering av velferdstjenester. Det kan bidra til bedre og mer forutsigbare rammer for ideelle aktører, slik at de kan bygge opp og vedlikeholde sine tilbud, også i framtida.
Skyttergravskrig gagner kanskje politikere og kommentatorer som ønsker oppmerksomhet, men ikke de som trenger en godt fungerende velferdsstat mest. Vi ber om at regjeringa holder utredningen langt unna skuffen og i stedet raskt følger opp utvalget sine forslag som styrker ideelles muligheter til å bidra i fellesskapets velferdstjenester.