Debatt

Henrik Asheim (H): Trekk i bremsen, Brenna! Innleie-eksperimentet er ødeleggende

I et halvt år har regjeringen strammet kraftig inn på muligheten til å leie inn arbeidskraft. Resultatene er nedslående, både for arbeidstakere og arbeidsgivere. Det er helt ufattelig at et så ødeleggende eksperiment får fortsette. Det skriver Henrik Asheim, Høyres nestleder og talsperson for arbeidslivspolitikk. 

Henrik Asheim ber regjeringen om å trekke i bremsen når det gjelder forbud mot innleie av arbeidskraft. 
Henrik Asheim ber regjeringen om å trekke i bremsen når det gjelder forbud mot innleie av arbeidskraft. Foto: Terje Pedersen/NTB
Henrik Asheim
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Regjeringens innleieregler er tuftet på ideologi, og laget etter hardt press fra LO, med naiv tro på at næringslivet i Norge har nøyaktig like stor arbeidsmengde året rundt. Fordekket under regjeringens såkalte «storrengjøring» i arbeidslivet har de endt opp med å strupe tilgangen til viktig arbeidskraft og gjort arbeidslivet mer utrygt for flere. 

Nå frykter kulturbransjen at innleiereglene skal føre til konkurser. Kulturbransjen fikk midlertidig unntak fra innleiereglene på forsommeren, trolig fordi regjeringen ikke turte å ta sjansen på at festivalsommeren ble avlyst rett før et kommunevalg. Nå er sommeren over og julekonsertene står for tur, men arrangører over hele landet lever i stor usikkerhet for om de har nok folk fremover. 

Avhengige av innleie 

Olavshallen i Trondheim skriver i sitt høringssvar til arbeids- og inkluderingsdepartementet at innstrammingene på innleie vil «gjøre den daglige driften vanskelig å få til». 

Regjeringens innleieregler er tuftet på ideologi, og laget etter hardt press fra LO, med naiv tro på at næringslivet i Norge har nøyaktig like stor arbeidsmengde året rundt.

Henrik Asheim
Nestleder (H) og arbeids- og sosialpolitisk talsperson

Olavshallen er det største kultur- og konserthuset i Trondheim, som leier inn blant annet sceneriggere, vakthold og publikumsverter ved større produksjoner. Disse produksjonene er det mange av i desember, men få i januar. I april og august er det enda færre. For å få arbeidsplanene til å gå i hop i travle perioder er Olavshallen avhengige av innleie. De har rett og slett ikke råd til å ha flere faste ansatte, skriver de til departementet. Uten innleie må Olavshallen dermed takke nei til arrangementer og oppdrag.  

Ingen boom av faste ansettelser 

Det er det også andre som må, ifølge en fersk rapport fra FaFo. Næringslivet takker nei til oppdrag, bruker mer overtid og har flere midlertidig ansatte. Det har ikke blitt noen boom av faste ansettelser, slik regjeringen hevdet det ville bli.

Allerede fra start ble det klart at reglene var så vanskelige å gjennomføre, og fikk så alvorlige konsekvenser, at det måtte flere unntak til. Helsepersonell, bønder og konsulenter fikk slippe. Men det er uklart hvorfor et regelverk som er for vanskelig å håndheve på en gård som jo har varierende arbeidsmengde gjennom året, skal være lett å håndheve på et verft som lever fra kontrakt til kontrakt. Eller hvorfor det er helt åpenbart at konsulenter må kunne leies inn, mens håndverkere ikke kan leies inn.

Forlater Norge 

I løpet av få måneder har 5000 mennesker mistet jobben i bemanningsbyrå, viser tall fra NHO. Mange av de som var ansatt fra andre land, arbeidskraft som Norge virkelig trenger, har nå reist tilbake til hjemlandet sitt. Vi hadde trengt dem her i en situasjon hvor de fleste bransjer og sektorer skriker etter arbeidskraft.  

Vi trenger at flere jobber, ikke færre. Vi må løse problemene vi står overfor, ikke skape nye. Dette eksperimentet kan ikke fortsette. Nå må regjeringen trekke i bremsen. 

Vi trenger at flere jobber, ikke færre. Vi må løse problemene vi står overfor, ikke skape nye. 

Henrik Asheim
Nestleder (H), arbeids- og sosialpolitisk talsperson

Les også

Omtalte personer

Henrik Asheim

1. nestleder og 2. parlamentariske nestleder i Høyre, stortingsrepresentant Akershus, medlem, Arbeids- og sosialkomiteen
Retorikk, kommunikasjon og ledelse (BI, 2013)

Tonje Brenna

Arbeids- og inkluderingsminister (Ap)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00