Om  
Hans Andreas Limi
Bård Hoksrud

Limi valgt til nestleder i Frp, Hoksrud valgt inn i sentralstyret

– Dere må jo velge meg, for dere har ikke andre kandidater! Det var Hans Andreas Limis humoristiske appell til landsmøte da han ble valgt som partiets første nestleder under Frps landsmøte.

Hans Andreas Limi og Terje Søviknes gratuleres som Frps nye nestledere. Ketil Solvik-Olsen ønsket ikke gjenvalg, og er dermed uten verv i Frp for første gang på mange år. 
Hans Andreas Limi og Terje Søviknes gratuleres som Frps nye nestledere. Ketil Solvik-Olsen ønsket ikke gjenvalg, og er dermed uten verv i Frp for første gang på mange år. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Veslemøy Hedvig ØstremChristina Kullmann Five

Valgkomiteens leder Eivind Stene la vekt på Hans Andreas Limis lange erfaring og samlende rolle. Det var også et ønske at første nestleder skal sitte på Stortinget. Og som Limi selv kommenterte, var det ingen motkandidater. 

Hans Andreas Limi startet sitt engasjement for Frp som ungdom, og har hatt en rekke verv i partiet. Han har også vært 20 år i næringslivet. 

– Jeg mener jeg har noe å bidra med fortsatt. Og jeg trøster meg litt med at Joe Biden, Donald Trump – og Carl I. Hagen fortsatt har noe å bidra med, sa 62-åringen da han skulle fremme sitt kandidatur. 

Han mener også at Frp har en viktig rolle å utspille i norsk politikk.  

– Det er nesten et paradoks at kampen for frihet er like viktig i dag som for femti år siden. Og det er fordi vi har en regjering med Sp og Ap som tar Norge i feil retning, sa han til landsmøtet søndag formiddag.  

Verdifull næringslivserfaring

Skiensmannen Limi har lang fartstid i partiet, og var med å starte opp Fremskittspartiets Ungdom (FpU) i 1979. Han tok en pause fra politikken, og jobbet i næringslivet blant annet hos Olav Thon, i Steen og strøm og ICA. I 2013 ble han valgt inn på Stortinget som representant for Fremskrittspartiet. På Stortinget har han vært partiets finanspolitiske talsmann. 

– Det er verdifullt å ha med den ballasten fra næringslivet, sier Hans Andreas Limi til Altinget.

– Hva representerer du i partiet? Er det en fornyelse eller en fortsettelse?  

– Det blir på mange måter en fortsettelse at Ketil går ut og jeg kommer inn. Som nestleder er det en kontinuitet. Vi har Sylvi som er ganske ny som partileder, sier Limi.

– Hvordan skal dere fornye dere fremover?

– Først er det kommunevalg. De viktigste sakene våre der vil være eldreomsorg, valgfrihet, kampen mot eiendomsskatt og det det lokale byråkratiet. Dette er tradisjonelle FrP saker, men fortsatt reelle utfordringer, sier Limi. Han forteller at partiet vil gå inn i en prosess med nytt partiprogram, etter kommunevalget og som en forberedelse til landsmøtet 2025. Her vil FrP jobbe med ny politikkutvikling og strategi mot 2025. 

Søviknes gjenvalgt

Terje Søviknes ble også gjenvalgt i rollen som andre nestleder. 

– Hvis dere fortsatt vil ha en arbeidersønn, hummerfisker, hestegal hesteeier, en politisk nerd som nestleder, så er jeg her for to nye år. Jeg har fått være nestleder under Carl, Siv og Sylvi, og jeg stiller igjen for to nye år. Det er viktig at noen har hovedfokus på organisasjon. Hjertet mitt er for Frp, og jeg skal stå på i to nye år, sa Terje Søviknes da han skulle fremme sitt kandidatur. 

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud som også meldte sitt kandidatur til å bli nestleder, men trakk det da Limi fikk støtte fra sentrale fylkeslag, ble valgt inn i sentralstyret. 

Ketil Solvik-Olsen, som har vært nestleder i mange år, ønsket ikke gjenvalg, og er dermed uten verv i partiet. Det var en gråtkvalt politiker som takket for seg søndag ettermiddag. 

– Det er andre ting som krever meg nå, men jeg er glad for at det nå er et samlet parti jeg tar en pause fra, sa Solvik-Olsen til landstmøtet. 

Partileder Sylvi Listhaug kalte Solvik-Olsen «historiens beste samferdselsminister» og ønsket ham velkommen tilbake, «når som helst». 

Kampvotering om varaplass

Bengt Rune Strifeldt, som var innstilt som fjerde vara til sentralstyret, trakk sitt kandidatur. To kandidater ble foreslått, Cathrine Andersen fra Vestfold og Telemark Frp og Steinar Rørvik fra Agder Frp. 

Alle de fem kandidatene til varaplasser ble stemt over under ett, og de som fikk landsmøtets tillit var Håkon Lykkebø Strand, Maria Zähler, Bjørn Larsen og Steinar Rørvik. 

Frps sentralstyre

Dette er Fremskrittspartiets nye ledelse: 

1. nestleder Hans Andreas Limi (Ny)

2. nestleder Terje Søviknes (Gjenvalg)

Faste medlemmer av sentralstyret

Truls Gihlemoen (Gjenvalg)

Hayley Anita Henriksen (Gjenvalg)

Anni Skogman (Gjenvalg)

 

Samlet vil sentralstyret ha slik sammensetning, gitt valgkomiteens innstilling:

Sylvi Listhaug Partileder (ikke på valg)

Hans Andreas Limi 1. nestleder (ny)

Terje Søviknes 2. nestleder (gjenvalgt)

Hayley Anita Henriksen Sentralstyremedlem (gjenvalgt)

Unni Nilsen Husøy Sentralstyremedlem (gjenvalgt)

Truls Gihlemoen Sentralstyremedlem

Liv Gustavsen Sentralstyremedlem

Anni Skogman Sentralstyremedlem

Kristoffer Sivertsen Sentralstyremedlem

Bård A. Hoksrud (direkte representasjon) Stortingsgruppen

Simen Velle (direkte representasjon) FpU

Varaepresentanter

Håkon Lykkebø Strand (ny)

Maria Zähler (gjenvalg)

Bjørn Larsen, (gjenvalg)

Steinar Rørvik (ny)

 

Valgkomiteen har bestått av: 

Eivind Stene (leder), Frank Sve, Svein Erik Indbjo, Ingrid M. Williamsen, Marius A. Nilsen med Bjørn-Kristian Svendsrud og Ole Johan Lakselv som vara.

Omtalte personer

Hans Andreas Limi

Stortingsrepresentant (FrP), fraksjonsleder, Finanskomiteen
økonomi

Bård Hoksrud

Stortingsrepresentant (FrP), 2. nestleder, Helse- og omsorgskomiteen

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00