Spaltist:  
Astrid Hoem

Vi lever i vår generasjons skjebnetid

Det er et ekstra alvor over 1. mai i år. Men så lenge mennesker står opp mot urett, finnes fortsatt håpet. Det er vi mennesker som forandrer verden, skriver Astrid Hoem, som er leder i AUF og spaltist hos Altinget Arbeidsliv. 

For meg er nettopp noe av det fineste med 1. mai nettopp dette: Å bli minna på at vi mennesker selv skriver vår historie, og at vi kan gjøre det umulige mulig når vi kjemper sammen, skriver Astrid Hoem, leder i AUF. 
For meg er nettopp noe av det fineste med 1. mai nettopp dette: Å bli minna på at vi mennesker selv skriver vår historie, og at vi kan gjøre det umulige mulig når vi kjemper sammen, skriver Astrid Hoem, leder i AUF. Foto: Javad Parsa / NTB
Astrid Hoem

1. mai er en kampdag og en festdag, og uansett om du har gått i tog eller ei – så håper jeg du kjenner på det historiske suset som denne dagen gir. Om alle kampene som er vunnet, og alle kampene som fortsatt kjempes.

En sang som synges mye på en dag som denne er «ta hverandre i handa og hold». Der er det ei strofe som går som følger: «Nei, nå gjelder det mere enn før». Og akkurat slik føles det på 1. mai i år. 

Putin har de siste årene innskrenket retten til å elske hvem man vil, han har avkriminalisert vold mot kvinner og barn.

Astrid Hoem
AUF-leder og Altinget-spaltist

For det er alvor nå. Akkurat nå kjemper Ukrainere i skyttergravene for sin frihet. Kvinner i USA kjemper for noe så grunnleggende som å bestemme over egen kropp. Det er energikrise. Klimakrise. Ulikhetskrise. Alt på samme tid. Vi lever i vår generasjons skjebnetid.

Ikke mangel på advarsler 

Det er et ekstra alvor over 1. mai i år. Men nettopp derfor er årets kampdag ekstra viktig.

1. mai har alltid vært en internasjonal kampdag, og i år blir det ekstra tydelig. For verden slik vi kjente den blir ikke den samme etter 24. februar i fjor. For unge i Ukraina som ble sendt fra fotballbanen til frontlinja er verden for alltid forandret.

Krig rammer først og fremst mennesker. Men Putins invasjon av Ukraina er også et angrep på demokratiet, på folkeretten og menneskerettighetene våre. Og vi må være ærlige, det har ikke manglet på advarsler og tydelige tegn vi burde ha sett. Det har ikke skjedd i hemmelighet og i mørke. Det har skjedd i fullt dagslys.

Putin har de siste årene innskrenket retten til å elske hvem man vil, han har avkriminalisert vold mot kvinner og barn. Og på samme måte som fascistene før ham har Putin aktivt brukt konspirasjonsteorier og propaganda.

Atomtrusler

Arbeiderbevegelsen har alltid visst hvor farlig konspirasjonsteorier, propaganda og fascisme er. Vi så det under 2. verdenskrig da folk fra vår bevegelse ble satt i konsentrasjonsleir fordi de kjempet for frihet. Vi opplevde det da høyreekstremismen angrep oss på hjertet i bevegelsen vår på Utøya. Og vi vet det nå, når vi igjen ser fascismen true i Europa i krigen mot Ukraina. Vi vet at å bruke ord for å bygge ned menneskeverdet til andre er første steg mot vold. Og at ordene fra en mann med militære muskler til å kunne atombombe store deler av verden slik vi kjenner den er skremmende og livsfarlig.

Det er vi mennesker som forandrer verden. Nå gjelder det mer enn før, og hvis samholdet rakner og dør, venter fiender nok som vil splitte vår flokk.

Astrid Hoem
AUF-leder og spaltist i Altinget

Nei, nå gjelder det mere enn før. Vi lever i vår generasjons skjebnetid. Men håpet finnes fortsatt.

Så lenge det finnes krefter som kjemper for fred, finnes fortsatt håpet.

Så lenge verdenssamfunnet kjemper for frihet, finnes fortsatt håpet.

Så lenge mennesker står opp mot urett, finnes fortsatt håpet.

Det er vi mennesker som forandrer verden. Nå gjelder det mer enn før, og hvis samholdet rakner og dør, venter fiender nok som vil splitte vår flokk.

Og for meg er nettopp noe av det fineste med 1. mai nettopp dette: Å bli minna på at vi mennesker selv skriver vår historie, og at vi kan gjøre det umulige mulig når vi kjemper sammen.

I AUF pleier vi ofte si at det er to ting som forandrer verden:
Mennesker og politisk vilje.

Omtalte personer

Astrid Hoem

Leder, Arbeidernes ungdomsfylking
Bachelor, utviklingsstudier med fordypning i samfunnsgeografi (Universitetet i Oslo, 2017)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00