Analyse av 
Christina Kullmann Five

EU i 2035 – større, mer uoversiktlig, og tøffere, men overlever EØS-fenomenet?

Krig og opprustning, klimakrise og handelskrig. Europa står foran mange utfordringer i tiden fremover. Vil EØS-avtalen bestå i de harde prøvelsene fremover? Og hvor går Norge? 

Hvor går veien for Europa? Vil dagens EØS-land integreres i EU på sikt?
Hvor går veien for Europa? Vil dagens EØS-land integreres i EU på sikt?Foto: Jose Manuel Ribeiro/NTB
Christina Kullmann Five

– Det vil bli et større, mer uoversiktlig, men tøffere EU, formet – som alltid – av uventede hendelser, og blokken vil slite med å forsvare sine interesser og verdier i en verden med stormaktsrivalisering. Det spår Paul Taylor, redaktør i nettstedet Politico i et interessant forsøk på å se inn i krystallkulen frem til 2035.

I artikkelen spår Tyler blant annet at flere land vil melde seg inn i klubben, muligens så mange som 36 medlemsland sammenliknet med dagens 27. Hvor er Norge og vårt forhold til EU om 12 år?

Sannsynligvis har vi en ny regjeringssammensetning, og kanskje er ikke lenger Senterpartiet i posisjon til å være bremsekloss mot EU. Erna Solberg tøffet seg såpass på Høyres landsmøtes talerstol at det er sannsynlig at hun, om hun skulle bekle et statsministerembedte på nytt, vil tørre å ta opp den hansken. Men Høyre vil trolig også være nødt til. å samarbeide med noen i kommende regjeringer. Sylvi Listhaug gjorde det klinkende klart på Fremskrittspartiets landsmøte at Frp vil være en ny bremsekloss mot medlemskap. Men kanskje vil Solberg se til et grønt sentrum som tråkker på gassen for medlemskap?

Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00