«Historisk» dansk inntreden i EUs forsvarssamarbeid kan styrke den nordiske dimensjonen

EUs utenrikssjef og det svenske formannskapet i unionen er glade for at Danmark nå oppfyller sitt medlemskap ved å gå inn i prosjekter om forsvarsindustrien og EUs militære utvikling.

Danmarks forsvarsminister Troels Lund Poulsen markerte tirsdag Danmarks nye rolle i EUs forsvarssamarbeid sammen med EUs utenriks- og sikkerhetspolitiske sjef, spanjolen Josep Borrell.
Danmarks forsvarsminister Troels Lund Poulsen markerte tirsdag Danmarks nye rolle i EUs forsvarssamarbeid sammen med EUs utenriks- og sikkerhetspolitiske sjef, spanjolen Josep Borrell. Foto: Den europeiske union
Thomas Lauritzen Charlotta Asplund Catot

BRUSSEL: Forsvarsministrene fra Danmark og Sverige håper å se Norden styrket i det europeiske forsvaret, nå som svenskene står på Natos dørstokk og danskene kaster seg for fullt inn i EUs forsvarssamarbeid.

«Det er en historisk dag», sa Danmarks forsvarsminister Troels Lund Poulsen da han ankom EUs ministerråd tirsdag, hvor Danmark for første gang deltar i et styremøte i Det europeiske forsvarsbyrået (EDA).

Danskene ga et historisk ja til EUs forsvarssamarbeid under fjorårets folkeavstemning, noe som også åpner opp for at Danmark kan bli inkludert i det europeiske samarbeidet om utvikling av forsvarskapabiliteter og forskningsprosjekter, også kalt Pesco.