Analyse av 
Christina Kullmann Five

Hva er svaret på Joe Bidens dollar-dop?

Startskuddet har gått. Den som klarer det grønne skiftet uten å miste konkurransekraft, har vunnet.

Kryss fingrene for at vi alle kommer helskinnet i mål med det grønne skiftet. Startspistolen har allerede gått av for USA og EU. Her representert ved USAs president Joe Biden i møte med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.
Kryss fingrene for at vi alle kommer helskinnet i mål med det grønne skiftet. Startspistolen har allerede gått av for USA og EU. Her representert ved USAs president Joe Biden i møte med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Foto: Leon Neal/Pool Photo via AP
Christina Kullmann Five

Hva gjør du når du skal stille til femmila med det norske flagget på brystet, og det går opp for deg i forkant at minst én av motstanderne er proppfull av steroider?

Velger du å sette en sprøyte med doping i din egen kropp for å holde et likt nivå? Eller stoler du på at skiteknikken og utholdenheten din vil slå ut motstanderne?

Dette er på mange måter dilemmaet EU og Norge står overfor i disse dager i møte med Joe Bidens grønne subsidepakke Inflation Reduction Act (IRA). Amerikanske bedrifter skal pumpes full av steroider, det vil si dollar, for å lokkes over til en grønn produksjonslinje. Men for å få de store skattelettene må produksjonen holde seg i USA, altså virker den også proteksjonistisk og kan tiltrekke seg andre lands produksjon.