Om  
Katrín Jakobsdóttir

Islands statsminister går av – stiller til valg som presidentkandidat

Islands sittende statsminister, Katrín Jakobsdóttir, bekrefter fredag at hun stiller som kandidat til presidentvalget i juni. Dette betyr at hun må gå av som landets statsminister.

Islands sittende statsminister, Katrín Jakobsdóttir, ønsker å å bli landets president. Det er historisk. 
Islands sittende statsminister, Katrín Jakobsdóttir, ønsker å å bli landets president. Det er historisk. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Ingrid Skovdahl

Etter en lang dag med spekulasjoner kunne Islands statsminister Kátrin Jakobsdóttir fredag fortelle at hun vil stille som kandidat til presidentvalget i juni. Kunngjøringen kom via i en video på sin Facebook-side, der hun fortalte at hun for en stund siden hadde bestemt seg for ikke å stille til gjenvalg til parlamentet Alltinget.

– Det er nå slik at jeg har vært i politikken siden 2002, og enda lenger siden jeg deltok i studentpolitikken før det. Denne vinteren har jeg kommet fram til at tiden nå er inne for å si farvel. Alle har sin tid i politikken, og min tid er nå her, utdypet Jakobsdóttir på en pressekonferanse senere samme dag.

At en statsminister kandiderer til presidentposten, er historisk i islandsk sammenheng. Det innebærer at Jakobsdóttir må gå av som statsminister, og mest sannsynlig også som partileder for det grønne partiet Vinstrihreyfingin – grænt framboð. Det sistnevnte bekrefter hun imidlertid ikke i videoen på sin Facebook-side.

Jakobsdóttirs partileder-kollegaer sier til den islandske allmennkringkasteren RÚV at avgjørelsen var ventet, og at det mest oppsiktsvekkende med dette er hvor mye oppstyr det skaper i politikken. Han fremhever også problemene som den sittende regjeringen har, og det faktum at lederen nå forlater skuta.

– Nå er kapteinen først ut med å forlate det synkende skipet, og de som er igjen, bruker tilsynelatende tiden på å krangle om hvem som skal få ta over kapteinens hatt og andre hatter, sier Senterparti-leder Sigmundur Davið Gunnlaugsson til RÚV.

Han tror ikke at regjeringen vil overleve dette ut mandatperioden, og forteller at han har hørt medlemmer fra andre partier snakke om at det beste kanskje er å også avholde et parlamentsvalg i sommer, i tillegg til presidentvalget som går av stabelen 1. juni.

 

Les også

Omtalte personer

Katrín Jakobsdóttir

Statsminister, Island (Venstrepartiet – De Grønne)
bachelor, islandsk og fransk (Islands Uni., 1999), mastergrad, islandsk litteratur (Islands Uni. 2004)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00