Norge står utenfor når EUs satellittkommunikasjon utvikles – Vestre vil forhandle

Venstre er bekymret for at Norge ikke er med i EUs satellittsamarbeid. Nå vil næringsministeren gå i forhandlinger med EU.

Næringsminister Jan Christian Vestre er i dialog med EU om å koble Norge på EUs satelittsamarbeid. Samarbeidet vil være viktig både for beredskap og næringsliv.
Næringsminister Jan Christian Vestre er i dialog med EU om å koble Norge på EUs satelittsamarbeid. Samarbeidet vil være viktig både for beredskap og næringsliv. Foto: NASA/NTB
Christina Kullmann Five

Nato og EU utgjør i stadig større grad en helhet med ulik og utfyllende sikkerhetspolitisk kompetanse. Vårt utenforskap blir derfor stadig mer utfordrende og kan i verste fall true vår sikkerhet. Det mener to forskere fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi). Det har fått Venstres stortingspolitiker Alfred Jens Bjørlo til å reagere. Han vil ha regjeringen på banen i dette spørsmålet. 

Bakgrunnen er at to forskerne, Pernille Rieker og Karsten Friis ved Nupi, nylig uttrykte bekymring for Norges utenforskap i et innlegg i Dagens Næringsliv. De beskriver hvordan Norge står utenfor EUs system for sikker kommunikasjon for Europa.

Iris2 er en del av EUs romstrategi for sikkerhet og forsvar. Samarbeidet går ut på å utplassere en europeisk satellittkonstellasjon som tilbyr sikker kommunikasjon for EUs medlemsland. På EUs hjemmesider beskrives Iris2 som «en ny rombasert pilar for et digitalt, motstandsdyktig og tryggere Europa» som vil «fremme europeisk konkurranseevne og samfunnsutvikling».