Roger Bjørnstad: – Norges Bank later som de visste om kronesvekkelsene

Rentehevinger i møte med importert inflasjon fører ikke til økt arbeidsledighet, fordi den svake krona skaper økt aktivitet, sier SSB. Det er irrelevant for kritikken mot Norges Bank, svarer sjeføkonomen i LO.

Sjeføkonom i LO Roger Bjørnstad er kritisk til rentepolitikken til Norges Bank.
Sjeføkonom i LO Roger Bjørnstad er kritisk til rentepolitikken til Norges Bank.Foto: Henry Mai / LO
Hans Andreas Starheim

–  Det er helt opplagt at kronekurssvekkelsen på mange måter har reddet ledighetsutviklingen. Det er ikke noe nytt i det, men det er ikke dét Norges Bank la til grunn for rentefastsettelsen sin.

Det sier sjeføkonom i LO Roger Bjørnstad som svar på en sak Altinget tidligere har skrevet om den siste konjunkturanalysen fra SSB.

I en egen boks i denne analysen diskuterer SSB hvordan en rask renteheving i møte med høyere internasjonal prisvekst og en svekket kronekurs påvirker aktiviteten i økonomien. Konklusjonen der er at kronekursen er en så dominerende faktor i en slik situasjon, at den nedbremsingen som rentehevingen skaper, fullt ut blir kompensert med økt aktivitet i eksportrettede næringer. Dette er en følge av styrket norsk konkurransekraft når kronekursen er svak sammenlignet med landene vi handler med.

Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00