Analyse av 
Christina Kullmann Five

Sikkerhet er visst viktigere enn handel nå

Sikkerhet er viktigere enn handel, det er det nye mantra nå. Vi handler ikke lenger med krigsforbrytere, eller totalitære regimer. Selvfølgelig ikke. Avhengighet av andre gjør oss sårbare. Men er det så enkelt?

Føles ikke dette veldig lenge siden? Før i tiden var Tyskland og Russland gode handelspartnere. Dette bildet av en hengiven Vladimir Putin som flørter med Tysklands rikskansler Angela Merkel er tatt i august 2021. 
Føles ikke dette veldig lenge siden? Før i tiden var Tyskland og Russland gode handelspartnere. Dette bildet av en hengiven Vladimir Putin som flørter med Tysklands rikskansler Angela Merkel er tatt i august 2021.  Foto: Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP/NTB
Christina Kullmann Five

Europas avhengighet til Russland gjennom gassrørledninger, viste seg å være et svakt punkt da Vladimir Putin brukte tilgang på energi som våpen mot Europa. Russlands invasjon av Ukraina satt sikkerhet og sårbarhet øverst på dagsorden i Europa, og alt annet ses i lys av dette.

I verden av i går var handel veien til sikkerhet. Det er vanskeligere å gå til krig mot en du har vekslet håndtrykk med, og sett inn i øynene. Det er også direkte dumt å sette fyr på åkeren til bonden som gir deg mel til brødet ditt.

Hva ville bryggen i Bergen vært uten hanseatene? Silkeveien uten silke? Hvor stusselig ville ikke middagsmaten vår vært uten taco, tikka masala, pizza, men kun med norske poteter og fisk?