Skal lede ekspertgruppe om valgpåvirkning
Regjeringen har satt ned en hurtigarbeidende ekspertgruppe som skal kartlegge erfaringer med valgpåvirkning og desiformasjon gjennom det store valgåret 2024, slik at Norge kan forberede seg på stortingsvalget neste år. Nupi-forsker skal lede utvalget.
Niels Nagelhus Schia skal lede utvalget. Han er forsker 1 og leder for Nupis senter for forskning på ny teknologi.
Det er kommunalminister Erling Sande, som også er ansvarlig statsråd for valg, som har nedsatt ekspertgruppen.
Bakgrunnen er at 2024 er et historisk valgår med svært mange viktige valg, blant annet i EU og USA. Samtidig er generativ kunstig intelligens i rask utvikling. Ekspertgruppen skal gi anbefalinger for regjeringen i forkant av stortingsvalget.
– Tillit til valgene våre er helt avgjørende for demokratiet vårt. Derfor skal vi nå lære av årets valg rundt om i verden for å klargjøre både muligheter og sårbarheter i vårt eget demokrati. Jeg mener det er svært viktig at vi nå aktivt søker kunnskap om hvordan kunstig intelligens kan påvirke trygge og gode valg i Norge, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande i en pressemelding.
Schia gleder seg til arbeidet.
− Jeg ser frem til å utforske de dype implikasjonene kunstig intelligens kan ha på de demokratiske prosessene våre. Vi ønsker å forstå bedre hvordan KI både kan styrke og utfordre demokratiske valg. Vi vil jobbe målrettet for å gi anbefalinger som kan sikre at demokratiske institusjoner i Norge vil være like robuste og tillitsskapende i fremtiden, sier Schia.
Ekspertgruppen skal levere sitt arbeid innen 31. desember 2024. Her er utvalgets mandat.
Ekspertgruppen består av:
- Niels Nagelhus Schia (Norsk utanrikspolitisk institutt (NUPI))
- Bente Kalsnes (Høyskolen Kristiania)
- Lars Raaum (Mediebedriftenes Landsforening)
- Helle Sjøvaag (Universitetet i Stavanger)
- Heidrun Åm (NTNU)
- Julie Ødegaard Borge (NLA Høgskolen Bergen)
- Rune Karlsen (Universitetet i Oslo)
- Anne Sofie Molandsveen (NORCAP – Flyktninghjelpen)