Debatt

Stortinget kan fjerne yrkesforbudet for selvstendige konsulenter

Vi håper på et positivt vedtak på Stortinget og at departementet rask får klarlagt at selvstendige konsulenter fortsatt kan selge sine tjenester som innleie. 

DETTE HASTER: Vi trenger hver eneste arbeidstaker for å nå regjeringens mål om digitalisering i alle deler av samfunnet, skriver Øystein E. Søreide og Hanne Lyngstad Solberg i Abelia. 
DETTE HASTER: Vi trenger hver eneste arbeidstaker for å nå regjeringens mål om digitalisering i alle deler av samfunnet, skriver Øystein E. Søreide og Hanne Lyngstad Solberg i Abelia. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Øystein Eriksen Søreide
Hanne Lyngstad Solberg
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

13. juni avgir stortingets arbeids- og sosialkomite sin innstilling som avgjør hvorvidt ansatte i eget selskap kan selge sine tjenester gjennom innleie. Forslaget, som ble fremmet av Høyre og Venstre, er helt nødvendig i den grønne og digitale omstillingen. Vi oppfordrer innstendig de andre stortingspartiene til å stemme for.

Vi støtter regjeringens intensjon om å skape et mer anstendig arbeidsliv, og er vår rolle som arbeidsgiverorganisasjon bevisst, med å bidra til dette. Likevel ser vi at de nye reglene for innleie treffer selvstendige konsulenter og deres oppdragsgivere hardt. Lovendringene har skapt store usikkerheter blant dem som kjøper og selger rådgivningstjenester der eier er eneste ansatt. Det er i praksis et yrkesforbud.

Norge styrer mot et stort kompetansegap i IKT-sektoren.

Eriksen Søreide og Solberg
Adm. dir og advokat i Abelia
Våre medlemmer beskriver at rådgivningstjenester ofte organiseres som innleie. Da har rådgiveren mulighet til å være tett på prosessene, og gi konkrete råd, mens oppdragsgiverne har ansvaret og er dem som leder prosessene. Vi er nå glade for at arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna uttaler at hun vil åpne for at selvstendige konsulenter fortsatt skal få lov å selge sine tjenester som innleie. Vi er spente på å se det konkrete forslaget, og håper avklaringen kommer raskt. Nå trenger vi tydelig signaler og rammevilkår som sikrer stabilitet. Hvis ikke kan digitaliseringen sinkes.

Les også

God bruk av eksisterende kompetanse, er avgjørende for å lykkes med digitalisering som er politisk ønsket, og for å nå våre klimamål. Konsulenter og rådgivere som ønsker det beste for samfunnet og næringslivet. Som eksempel kan kyndige rådgivere bidra til å hjelpe bedrifter med å komme i gang med arbeidet med å sette interne mål for bærekraft og hvordan arbeide med å nå dem, samt gi råd for hvordan virksomheter kan få økt produktivitet gjennom bruk av KI, eller bidra inn i interne endringsprosesser til det beste for eiere og ansatte.

God bruk av eksisterende kompetanse, er avgjørende for å lykkes med digitalisering som er politisk ønsket.

Eriksen Søreide og Solberg
Adm. dir og advokat i Abelia

Vi er forsiktige optimister etter å ha lest at departementet arbeider med å åpne for at selvstendige konsulenter fortsatt skal få lov å selge sine tjenester som innleie. Norge styrer mot et stort kompetansegap i IKT-sektoren og vi trenger hver eneste arbeidstaker for å nå regjeringens mål om digitalisering i alle deler av samfunnet. Dette haster. Vi håper på et positivt vedtak på Stortinget og at departementet rask får klarlagt at selvstendige konsulenter fortsatt kan selge sine tjenester som innleie. 

Omtalte personer

Øystein Eriksen Søreide

Administrerende direktør, Abelia

Hanne Lyngstad Solberg

advokat i Abelia

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024