Vestre etter Washington-møter: – Krever ikke særbehandling, men tilsvarende løsninger som andre handelspartnere

– Vi har mye å bidra med her, og USA er også interessert i å bygge ut vårt samarbeid videre, sier næringsministeren om det amerikanske markedet. I møter med Biden-administrasjonen har han jobbet for å dempe sjokkbølgene i norsk næringsliv i kjølvannet av subsidepakken Inflation Reduction Act (IRA).

Næringsminister Jan Christian Vestre er fornøyd etter møter med Biden-administrasjonen om et industrisamarbeid mellom Norge og USA.
Næringsminister Jan Christian Vestre er fornøyd etter møter med Biden-administrasjonen om et industrisamarbeid mellom Norge og USA. Foto: Terje Pedersen / NTB
Christina Kullmann Five

– Jeg var i møter med mine amerikanske motparter på mandag og opplevde at argumentene våre ble lyttet til og notert ned. Vi krever ikke særbehandling, men tilsvarende løsninger som andre handelspartnere, ikke minst EU. Vi har mye å bidra med her og USA er også interessert i å bygge ut vårt samarbeid videre. Det sier næringsminister Jan Christian Vestre til Altinget.

EU har også startet samtaler med USA om tilpasning for europeiske produkter på det amerikanske markedet. Norge er ikke del av EUs avtaler med USA, og derfor måtte næringsministeren selv dra til Washington D.C. for å møte Biden-administrasjonen.

– Hva er din vurdering av Net-Zero Industry Act, EU-kommisjonens forslag til svar på IRA?