Analyse av 
Magnus Takvam

Finansministeren refses, men avviser de fleste forslagene med et smil

Økonomutvalget som hvert år gir Finansdepartementet faglige råd, hadde også i år en lang liste med kritiske punkter. Finansminister Vedum tok smilende imot dokumentet, og avviste like smilende de fleste ankepunktene. Han anerkjente dem som interessante innspill, men at «økonomer og politikere har ulike roller, og vi har prioritert annerledes enn dem».

Tirsdag la det rådgivende utvalget for finanspolitiske analyser frem sin rapport om regjeringen og finansminister Trygve Slagsvold Vedums evne til å budsjettere. Kritikken fra utvalget viser at politisk respons i sin natur er kortsiktig, skriver Magnus Takvam i ukens analyse. 
Tirsdag la det rådgivende utvalget for finanspolitiske analyser frem sin rapport om regjeringen og finansminister Trygve Slagsvold Vedums evne til å budsjettere. Kritikken fra utvalget viser at politisk respons i sin natur er kortsiktig, skriver Magnus Takvam i ukens analyse. Foto: Montasje: Altinget/Arthur J. Camelbeeck / Ole Berg-Rusten / NTB
Magnus Takvam

Kjernen i fagøkonomenes kritikk var at statsbudsjettet er godt tilpasset de økonomiske utsiktene på kort sikt, men legger for liten vekt på de langsiktige trekkene.

Det punktet som skapte mest overskrifter tirsdag, var analysen av skattenivået i Norge.

Utvalget viste til at de høye petroleumsinntektene i Norge har ført til at offentlig sektor har økt fra 50 til 60 prosent av  verdiskapningen, mens skatteinntektene ligger flatt på det samme, vel 40 prosent.

Altinget logoForsvar
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om forsvar samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00