«Tyrkia som en gang bare fulgte Vesten, eksisterer ikke lenger»

Gjenvalget av president Erdogan etter 20 år ved makten viser at Tyrkia aldri igjen vil bli en «ettergivende venn» av Europa og USA. Det sier den erfarne Tyrkia-eksperten Amanda Paul fra European Policy Centre. Sveriges inntreden i Nato er ennå ikke garantert, mener hun.

Tyrkiet aldrig igen blir aldri en «eftergivende ven» for Europa og USA, mener Tyrkia-ekspert Amanda Paul fra European Policy Centre. 
Tyrkiet aldrig igen blir aldri en «eftergivende ven» for Europa og USA, mener Tyrkia-ekspert Amanda Paul fra European Policy Centre. Foto: Ali Unal/AP Photo/NTB
Thomas Lauritzen

BRUSSEL: Selv om det allerede går rykter om en avtale mellom Sverige og Tyrkia, kan ikke svenskene bare regne med å bli med i Nato til sommeren. Torsdag ble det kjent at Jens Stoltenberg drar til Tyrkia «i nær fremtid». 

– Det er i hele Natos interesse å få Sverige inn som medlem så fort som mulig. Også Tyrkia, sa Stoltenberg til pressen før møtet i Oslo torsdag.

Det er ikke sikkert at Tyrkias nylig gjenvalgte president, Recep Tayyip Erdogan, er ferdig med å melke situasjonen politisk for å få maksimal tyrkisk innflytelse. Det sier en ledende uavhengig ekspert på tyrkisk politikk, Amanda Paul fra tankesmien European Policy Centre (EPC) i Brussel.

Altinget logoForsvar
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om forsvar samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00