Debatt

Ungdom mot EU: Ja til NATO, nei til EU-hær

Byråkratene i Brussel bør ikke få militær makt. Det kan føre til uante konsekvenser dersom en overnasjonal union som EU skal konkurrere mot vår forsvarsallianse i Europa, skriver Julian Helland, Kai Kristiansen og Kim René Hamre i Ungdom mot EU.

En konkurranse mellom NATO og EU om de alliertes økonomiske og militære ressurser, må til enhver pris unngås, mener innleggsforfatterne.
En konkurranse mellom NATO og EU om de alliertes økonomiske og militære ressurser, må til enhver pris unngås, mener innleggsforfatterne.Foto: REUTERS/Johanna Geron
Kai Kristiansen
Kim René Hamre
Julian Helland
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Første helgen i april vedtok Ungdom mot EU å endre sitt standpunkt til NATO. Vi skal nemlig gå fra tja til ja til norsk NATO-medlemskap.

Ungdom mot EU har vært nøytrale til NATO i siden organisasjonen ble opprettet på 90-tallet, men har nå valgt å ta standpunkt til norsk medlemskap i vår tids viktigste sikkerhetsallianse. Grunnen til at organisasjonen vår har gjort dette, er fordi vi opplever at Den europeiske unionen flørter med tanken om egne militære union-styrker, noeNATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var ute og advarte mot i et VG-intervju allerede i 2021. Stoltenberg uttalte at «man kan ikke ha en allianse i en allianse», etter at EUs utenrikssjef ga uttrykk for at EU ønsket å opprette egne militære styrker, med eget kommandosenter som skal være uavhengige av NATOs største medlem, nemlig USA. 

Les også

Militær makt til en overnasjonal union kan svekke NATO

Det er verdt å bite seg merke i at Stoltenberg advarte mot EUs militære ønsker i 2023 også, noe som man kan lese om i Altingets artikkel. Det tyder på at dette er ikke et ønske fra unionen som bare ser ut til å gå over. 

Det å gi en overnasjonal og tungt byråkratisk union som EU militærmakt, er ikke en god idé.

Julian Helland, Kai Kristiansen og Kim René Hamre

En av grunnene til at Stoltenberg advarer mot et EU-militær, er fordi det ville ha svekket NATO som forsvarsallianse, da de fleste av NATOs medlemsland også er med i EU. Det fører til at NATO og EU vil konkurrere mot hverandre på sikt om medlemslandenes militære og økonomiske ressurser, og det vil som Stoltenberg uttalte bli «en allianse i alliansen». 

Det at EU fremdeles vil ha en EU-hær etter advarsler fra NATO-sjefen, er skremmende. Med tanke på den spente situasjonen i verden, er en oppbygging av en overnasjonal EU-hær noe av det siste vi trenger.

Hvorfor er NATO bedre enn EU som forsvarsallianse?

NATO ble etablert hovedsakelig for å være en sterk militær forsvarsallianse som kan handle på kort tid og beskytte ethvert medlemsland mot angrep fra andre land. NATO er den alliansen vi har som på best mulig måte sikrer freden for medlemslandene sine og trygger resten av Europa i den urolige tiden vi er inne i. 

Det å gi en overnasjonal og tungt byråkratisk union som EU militærmakt, er ikke en god idé. Det vil føre til økt usikkerhet i Europa og at NATO sin rolle som forsvarsallianse blir utfordret på sikt, noe som vil være svært uheldig og noe vi mener at for all del må unngås. 


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørAnne Marie KindbergStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024