Analyse av 
Jojje Olsson

Valgresultatet på Taiwan baner vei for mer samarbeid med Europa

Taiwans regjeringsparti har beveget seg nærmere verdens demokratier i åtte år. Nå har partiet vunnet fire nye år ved makten, noe som gjør det lettere for det sikkerhetspolitiske samarbeidet hvis Europa gjør seg klare, skriver Jojje Olsson, svensk journalist og forfatter bosatt i Taiwan. 

I løpet av de siste åtte årene har Taiwan under DPP beveget seg bort fra Kina og nærmere Vesten. Den linjen vil fortsette, skriver Jojje Olsson for Altinget. 
I løpet av de siste åtte årene har Taiwan under DPP beveget seg bort fra Kina og nærmere Vesten. Den linjen vil fortsette, skriver Jojje Olsson for Altinget. Foto: Montasje: Forlaget Historiska Medier / REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/NTB
Jojje Olsson

Allerede før Taiwans presidentvalg for to uker siden uttrykte William Lai, kandidat for det regjerende Demokratiske progressive partiet (DPP), sin ønske om å øke det sikkerhetspolitiske samarbeidet med Europa.

I løpet av de siste åtte årene har Taiwan under DPP beveget seg bort fra Kina og nærmere Vesten. Lai har lenge gjort det klart at han har til hensikt å følge nåværende president Tsai Ing-wens utenrikspolitikk, som avvises av den mer pro-kinesiske opposisjonen.

Etter å ha vunnet med 40 prosent av stemmene i et valg med tre kandidater, gjentok William Lai på valgnatten at Taiwan bør fortsette å gå side om side med verdens demokratier. Dagen etter kom det nye trusler fra Kina om «strenge straffer» ved det minste tegn på taiwansk uavhengighet.

Altinget logoForsvar
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om forsvar samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00