Kommentar av 
Mikkel Vedby Rasmussen

Vinner Trump i 2024, blir det avgjørende for USAs sikkerhetspolitikk

Det er vanskelig å forestille seg at amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk noensinne blir den samme, hvis Trump får en ny presidentperiode, skriver Mikkel Vedby Rasmussen.

Anklagene mot Trump, for alt fra seksuelle overgrep, juks
med kampanjemidler, oppbevaring av hemmelige dokumenter, og å
ville styrte republikken ser ikke ut til å endre antallet amerikanere som vil
stemme på den tidligere presidenten, skriver Mikkel Vedby Rasmussen.
Anklagene mot Trump, for alt fra seksuelle overgrep, juks med kampanjemidler, oppbevaring av hemmelige dokumenter, og å ville styrte republikken ser ikke ut til å endre antallet amerikanere som vil stemme på den tidligere presidenten, skriver Mikkel Vedby Rasmussen.Foto: AP Photo / Charlie Neibergall
Mikkel Vedby Rasmussen
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Men mindre Jesus vender tilbake og erklærer seg som tilhenger av håndvåpen og motstander av abort, så blir Donald Trump republikanernes kandidat til presidentvalget.

Tirsdag 5. november 2024 vil amerikanerne avgjøre om det er president Biden eller tidligere president Trump som skal sitte i det ovale kontor de påfølgende fire årene.

Anklagene mot Trump, for alt fra seksuelle overgrep, juks med kampanjemidler, oppbevaring av hemmelige dokumenter – og så selvfølgelig å ville styrte republikken – ser ikke ut til å endre antallet amerikanere som vil stemme på den tidligere presidenten.

Entusiasmen er imidlertid så som så hvis du spør velgerne hvem de ville stemme på hvis presidentvalget var i morgen. Ingen kandidat kan trekke mer enn rundt 40 prosent av stemmene. Trump og Biden er ganske jevne.

At selv demokratene ikke er helt sikre på hvordan det vil ende var klart da Senatet vedtok forsvarsbudsjettet med tillegget at dersom en fremtidig president ønsker å forlate Nato, kan han bare gjøre det med Senatets godkjennelse.

Mikkel Vedby Rasmussen

Bemerkelsesverdig nok gjør ikke Biden det mye bedre mot Trumps viktigste utfordrer i det republikanske primærvalget, Ron DeSantis. Siden langt færre republikanske velgere støtter DeSantis, viser det hvor vanskelig det er for Biden å vinne over republikanske velgere.

Halvannet år er veldig lang tid i politikken. Som sittende president har Biden mange kort å spille på for å styrke sitt kandidatur, mens Trump virker stadig mer fanget i historien om seg selv. Alt handler om ham; mens Biden tross alt prøver å gjøre det om USA.

Men at selv demokratene ikke er helt sikre på hvordan det vil ende var klart da Senatet vedtok forsvarsbudsjettet med tillegget at dersom en fremtidig president ønsker å forlate Nato, kan han bare gjøre det med Senatets godkjennelse.

At det demokratiske flertallet går videre til lovgivning for én mann, er et uttrykk for hvor konflinkfylt en ny periode for Trump vil bli.

Kjernen i Trumps politikk er en konfrontasjon med den amerikanske staten som oppsto under andre verdenskrig.

En stat som bygger atombomber, opprettet FN, Nato og Det internasjonale pengefondet, utkjemper kriger i Korea og Vietnam, og som vant den kalde krigen. En stat som i Trumps og hans velgere øye ikke gjør noe for flertallet av amerikanerne, men er elitens mulighet til å leke det romerske imperium.

Det var statens embedsmenn som ignorerte Trump da han i sin første periode som president snakket om å trekke USA ut av Nato. Det var den amerikanske forsvarsstyrken som stille fortsatte å utplassere styrker som kunne avskrekke Russland, mens Trump fridde til president Putin. Dette var de samme generalene som nektet å sette militære ut i gatene, og som var klare til å forsvare demokratiet dersom Trump hadde lyktes i å utfordre den demokratiske prosessen.

Denne motstanden vil ikke bli glemt hvis Trump tar bolig i Det Hvite Hus for en ny periode. I løpet av hans første periode var diskusjonen om europeisk sikkerhet mer abstrakt, men hvis Trump tiltrer mens Ukraina-krigen raser og Kina truer Taiwan, vil han stå overfor noen andre nøkkelvalg.

USAs sikkerhetspolitikk vil være på valg sammen med Joe Biden. Det er vanskelig å forestille seg at USAs utenriks- og sikkerhetspolitikk noen gang vil være den samme hvis Trump får en ny periode.

Mikkel Vedby Rasmussen

Ukrainas hær er i feltet takket være amerikanske og alliertes bidrag, fra stridsvogner til artillerigranater. En fersk meningsmåling fra CNN viste at over halvparten av amerikanerne mener de har bidratt nok til krigen i Ukraina.

Hvis Trump stenger bistanden, så vil han tvinge europeerne til enten å overta finansieringen av krigen eller støtte slutten av krigen, noe Trump nå kanskje foretrekker.

På samme måte kan Taiwan bare stoppe Kina fra å invadere hvis den amerikanske marinen vil hjelpe Taiwan. Hvis regjeringen i Beijing ikke tror Trump vil gi ordre om å stoppe en kinesisk invasjon, vel, hva er det egentlig som skal stoppe kommunistpartiet fra å angripe?

USAs sikkerhetspolitikk vil være på valg sammen med Joe Biden. Det er vanskelig å forestille seg at USAs utenriks- og sikkerhetspolitikk noen gang vil være den samme hvis Trump får en ny periode.

Denne artikkelen ble først publisert i Altinget Danmark, og er oversatt av Nora Didriksen.

Omtalte personer

Donald J. Trump

Eiendomsutvikler, forretningsmann, innovatør
bachelor i økonomi (Wharton School 1968)

Joe Biden

President, USA (demokratene)
bachelor i historie og statsvitenskap (University of Delaware), kandidatgrad i jus (Syracuse University 1968)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00