Barth Eide sier Norge skal bygge ned mindre natur – vil nedprioritere veier og hytter

En ny rapport foreslår tiltak for å kutte klimagassutslipp fra skog- og arealendringer. Den viser at arealpolitikken må endres og strammes til, og vi må bygge mindre i norsk natur. Klimaministeren signaliserer at veibygging og hyttebygging kan bli nedprioritert, men trekker fram ny fornybar kraft som viktig.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) fikk tirsdag overrakt rapporten Tiltaksanalyse for skog- og
arealbrukssektoren. Hvordan Norge kan redusere utslipp av klimagasser fra
arealbruksendringer innen 2030 av Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) fikk tirsdag overrakt rapporten Tiltaksanalyse for skog- og arealbrukssektoren. Hvordan Norge kan redusere utslipp av klimagasser fra arealbruksendringer innen 2030 av Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.Foto: Elisabeth Bergskaug/Altinget
Elisabeth Bergskaug

Gjennom klimaavtalen med EU er Norge forpliktet til at utslipp fra skog- og arealbrukssektoren ikke skal være større enn opptaket av klimagasser i samme sektor. Utslippene skal samlet være netto null i periodene 2021-2025 og 2026-2030. 

Det er en forpliktelse Norge ikke har klart å levere på foreløpig. Norge ligger an til å ha et samlet utslipp på 16 millioner tonn CO2 for den første perioden, hvis vi fortsetter som i dag, ifølge Miljødirektoratet. Utslippene skyldes hovedsakelig at vi bygger ned mye natur. 

I perioden 1990 til 2019 har vi i snitt bygget ned 7.000 fotballbaner natur hvert eneste år, mesteparten skog. 

Altinget logoKlima og Energi
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om klima og energi samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00