Debatt

Akademikerne: Kommunene må være mer konkurransedyktige på lønn

Mange kommuner sliter i dag med å få tak i og holde på fagpersoner som de er helt avhengige av for at vi skal få de tjenestene vi har rett på og behøver. Ingenting tyder på at konkurransen om høyt utdannede blir mindre i fremtiden. Skal vi unngå en krise i kommunal sektor, må kommunene bruke lønn mer aktivt, skriver leder i Akademikerne kommune, Tonje Leborg.

Kommunene konkurrerer om mye av den samme arbeidskraften som resten av arbeidslivet. Det er en konkurranse som kommunene ofte taper, skriver Tonje Leborg.
Kommunene konkurrerer om mye av den samme arbeidskraften som resten av arbeidslivet. Det er en konkurranse som kommunene ofte taper, skriver Tonje Leborg.Foto: Akademikerne/Tobias Willumstad
Tonje Leborg
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Som innbyggere forventer vi rent vann i springen hver dag, at vi kan gå til legen når vi er syke og snakke med en psykolog når vi strever, for å nevne noen eksempler. For å gi oss disse tjenestene, må kommunene i hele landet klare å rekruttere og beholde dyktige folk med riktig fagkunnskap.

Vi blir stadig flere eldre og stadig færre i arbeidsfør alder. Samtidig blir samfunnet mer komplisert og det stilles høyere krav til kunnskap og kompetanse for å løse arbeidsoppgaver nå enn for bare noen få år siden.

Det er ingen enkel oppgave kommunene har foran seg, når de allerede sliter med å få tak i høyt utdannede i dag.

Tonje Leborg
Leder i Akademikerne kommune

Krevende å få tak i nok høyt utdannede

Ifølge Kompetansebehovsutvalget er det behov for alt fra digital og teknisk kompetanse, kompetanse på sirkulærøkonomi og gjenbruk – til kompetanse knyttet til reguleringer og regelverk. Med andre ord: Kommunene trenger stadig flere med mastergrad i framtida. Det er ingen enkel oppgave de har foran seg, når de allerede sliter med å få tak i høyt utdannede i dag.

Ifølge undersøkelsen Arbeidsgivermonitoren i KS mener over 80 prosent av kommunene det er meget utfordrende å rekruttere leger, og over 60 prosent sliter også med å få tak i psykologer. Omtrent like mange mener det er utfordrende å få tak i sivilingeniører. Fylkeskommunene sier det er spesielt utfordrende å rekruttere IKT-eksperter, tannleger, ingeniører og psykologer. I tillegg har omtrent halvparten av norske kommunene ikke en eneste jurist.

Lønn er ikke alt, men lønn er likevel et godt virkemiddel.

Tonje Leborg
Leder i Akademikerne kommune

Lønn som virkemiddel

Kommunene konkurrerer om mye av den samme arbeidskraften som resten av arbeidslivet. Det er en konkurranse som kommunene ofte taper. Det er et faktum at mange høyt utdannede tjener bedre i privat sektor enn i offentlig sektor, og at denne forskjellen fortsetter å øke. Kommunene må være konkurransedyktige på lønn. Hvis de ikke er det, vil de ikke klare å beholde og rekruttere de folkene de trenger for å gi oss innbyggere de tjenestene vi skal ha.

Lønn er ikke alt, men lønn er likevel et godt virkemiddel for å lokke til seg og beholde dyktige folk med den kompetansen man trenger. Derfor bør kommunesektoren kjenne sin besøkelsestid i lønnsoppgjørene i år. Vi trenger et godt oppgjør for de med høy utdannelse for å gjøre lønnsgapet til privat sektor mindre. 

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00