Advarer mot bakside ved EUs kraftmarkedsforslag: Blir dyrt for forbrukerne

Omstruktureringen av EUs kraftmarked går i et uvanlig høyt tempo i EUs lovgivningsmaskineri. Men svenske ekspertmyndigheter peker på flere risikoer som følger den politiske viljen. De mener skattebetalerne må ta regningen hvis ny energi finansieres av differansekontrakter.

Kraftmarkedsreformen foreslår blant annet forandringer i støttesystemer for kjernekraft og hvordan nettleie kan belastes.
Kraftmarkedsreformen foreslår blant annet forandringer i støttesystemer for kjernekraft og hvordan nettleie kan belastes.Foto: Heiko Junge / NTB
Jacob Hederos

Det er store omveltninger som nå pågår i høyt tempo i det europeiske kraftmarkedet. Samtidig som fristen for eksterne partnere til å gi sine innspill til EUs kraftmarkedsreformer, gir også EU-parlamentarikerne sine innspill til reformen i EU-parlamentet.

Samtidig pågår det et svært intensivt arbeid bak gardinene i Ministerrådet, der det svenske formannskapet har som mål å få støtte til et kompromiss allerede 19. juni, kun to måneder etter at forslaget ble lagt fram.

En av de større konsekvensene av forslaget kan bli at regningen for utbygging av ny fornybar energi i stor grad vil falle på strømforbrukerne eller skattebetalerne, om forslaget for differansekontrakter blir noe av. Det mener det svenske Energimarkedstilsynet (Ei), som sammen med sine nordiske kolleger har levert et høringsinnspill til lovgiverne.

Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
0:000:00