Bjørn Arild Gram: – Vi tar fra egen beholdning for å møte de akutte behovene i Ukraina

Norges forsvarsminister har nylig møtt sine utenlandske kollegaer for å diskutere videre militærstøtte til Ukraina. Han understreker behovet landet har for militærstøtte, og at det er «veldig riktig å støtte Ukraina», men sier samtidig følgende til Altinget: – Det går på bekostning av egen forsvarsevne og egne behov.

Den nye forsvarsministeren til Ukraina, Rustem
Umerov, snakker med pressen etter møtet i Ukraine Defense Contact Group. Inntrykket forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp)
sitter med etter å ha deltatt på møtet er at det fortsatt er unisont samtykke
blant deltagerlandene om videre støtte til Ukraina og deres forsvarskamp mot
Russland.
Den nye forsvarsministeren til Ukraina, Rustem Umerov, snakker med pressen etter møtet i Ukraine Defense Contact Group. Inntrykket forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sitter med etter å ha deltatt på møtet er at det fortsatt er unisont samtykke blant deltagerlandene om videre støtte til Ukraina og deres forsvarskamp mot Russland.Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Christina Guldstad

For femtende gang møttes Ukraine Defence Contact Group (UDCG) denne uken på den amerikanskdrevne flybasen i Ramstein i Tyskland. Det var den pensjonerte generalen og amerikanske forsvarsministeren Lloyd James Austin i Joe Bidens regjering som inviterte forsvarsministre og forsvarssjefer fra rundt 50 land for å diskutere videre militær støtte til Ukraina – på kort og lengre sikt. Fra Norge deltok forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). 

– Mitt inntrykk er at det er unison enighet om fortsatt støtte til Ukraina i deres forsvarskamp. Utenom de akutte behovene Ukraina har, så ble det en diskusjon om langsiktig støtte, sier Gram til Altinget Forsvar etter møtets slutt.

 – Er det vanskelig for en norsk forsvarsminister å avgjøre om Norge skal prioritere støtte til Ukraina eller gjenanskaffe og bygge opp igjen norske forsvarslagre?

Altinget logoForsvar
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om forsvar samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00