Dette skjer på forsvarsfeltet i uke 5: Arctic Frontiers, Nansen-fremleggelse og pressekonferanse på Island

Denne uken reiser forsvarssjefen og sjefen for luftforsvaret til Island, der det avholdes en mediedag om oppdraget Iceland Air Policing. I Tromsø går den fire dager lange konferansen Arctic Frontiers av stabelen, og i EU avholdes et nytt toppmøte etter at Ungarns statsminister la ned veto mot ny støttepakke til Ukraina i desember.

To norske F-35-fly over Island under Iceland Air Policing 2023.
To norske F-35-fly over Island under Iceland Air Policing 2023.Foto: Ole Andreas Vekve/Forsvaret
Ingrid Skovdahl

Mandag 29. januar

 • Den fire dager lange konferansen Arctic Frontiers går av stabelen i Tromsø. Mot bakgrunn av årets tema – «Actions and Reactions» – diskuteres sikkerhet og beredskap i nordområdene fra en rekke ulike perspektiver. Foredragsholderne er både norske og internasjonale forskere og politikere. Fra regjeringen kommer utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).
 • Oslo Militære Samfund arrangerer et medlemsforedrag om «Indias plass i en delt verden» ved førsteamanuensis Sunniva Engh. 
 • Ungarns utenriksminister Peter Szijarto møter Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba, for å forberede et eventuelt møte mellom den ungarske statsministeren Viktor Orbán og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
 • Den internasjonale straffedomstolen (ICC) skal orientere FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Darfur.
 • DNB legger frem sin årsrapport om finansiell sikkerhet. Selskapets eksperter går gjennom hendelser og trender også innen cybersikkehet, sanksjoner, antihvitvasking, fysisk sikkerhet og trusselvurderinger.
 • Det er møte mellom Norge og Kina på ministernivå, kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) møter Kinas minister for kultur og turisme, Sun yeli. På agendaen står også spørsmål om ytringsfrihet, kunstnerisk frihet og menneskerettigheter.
 • Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) inviterer til pressekonferanse om situasjonen med fordrevne fra Ukraina. Dette skjer i Marmorhallen, Klima- og miljødepartementet 13:30.

Tirsdag 30. januar

 • EUs forsvarsministre møtes i Brussel tirsdag og onsdag. De skal diskutere støtten til Ukraina – et tema som også er formål for det ekstraordinære EU-toppmøtet torsdag.

Torsdag 1. februar

 • Det er utenriks- og forsvarspolitisk dag i Stortinget fra klokken ti og på agendaen står flere saker om Israel og Gaza, I tillegg kommer saken om om ivaretakelse av veteraner, som Altinget skrev om i forrige uke
 • Det blir også interpellasjon fra Ingjerd Schie Schou til utenriksministeren. Hun ber om svar på regjeringens bidrag til at ulovlig flytttede ukrainske barn til Russland og Belarus kommer trygt tilbake til Ukraina. 
 • Forsvarssjef Eirik Kristoffersen, luftforsvarssjef Rolf Folland og oberstløytnant Kenneth Vika møter til en mediedag på flystasjonen på Keflavik i forbindelse med oppdraget Iceland Air Policing. I midten av januar reiste fire norske F-35-fly med om lag 100 personell til Island, der de skal overvåke landets luftrom og holde oppsyn med all trafikk i og i nærheten av luftrommet. Island har ikke et eget luftforsvar, men som Nato-land får de støtte av allierte med luftforsvar og luftromsovervåkning under fredstid. 
 • Norad arrangerer sin årlige konferanse på Sentrum Scene i Oslo. Årets tema er Kampen for rettighetene.
 • I EU møtes regjerings- og statssjefene til ekstraordinært toppmøte om langtidsbudsjettet og ny støttepakke til Ukraina. Dette skjer etter at Ungarns statsminister Viktor Orbán la ned veto mot begge forslagene ved toppmøtet i desember.
 • Armenia slutter seg til Den internasjonale straffedomstolen (ICC).
 • Det er frist for å nominere kandidater til Nobels fredspris. 

Fredag 2. februar

 • Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) inviterer til fremleggelse av stortingsmeldingen om Nansen-programmet for Ukraina. 
 • NUPI arrangerer et foredrag om «multiplisitet» ved professor emeretus i internasjonale relasjoner, Justin Rosenberg (University of Sussex).
 • Forskningsinstituttet Prio (Peace Research Institute) Oslo arrangerer et åpent frokostseminar om supervalgåret 2024 og de potensielle konsekvensene det for demokratiet i verden. Erica Chenoweth, dekan og professor ved The Harvard Kennedy School holder et foredrag. Det blir også en panelsamtale mellom Norad-direktør Bård Vegar Solhjell, seniorforsker ved Prio, Ida Rudolfsen, og Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk folkehjelp.

Altinget logoForsvar
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om forsvar samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
0:000:00