Debatt

Einar Frogner: Ernas EU-drøm i det blå

I helgen tok både Høyre og Miljøpartiet De Grønne tydelige skritt i EU-positiv retning. Men vil de klare å overtale nordmenn til å si ja til EU? Nei, mener Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Lederen i Nei til EU, Einar Frogner, er når som helst beredt til en omkamp om norsk EU-medlemskap. Vi har vunnet før – og frykter ikke omkamp, skriver han.
Lederen i Nei til EU, Einar Frogner, er når som helst beredt til en omkamp om norsk EU-medlemskap. Vi har vunnet før – og frykter ikke omkamp, skriver han.Foto: Nei til EU
Einar Frogner
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Erna Solberg sier til VG at «EU-medlemskap har blitt stadig viktigere». Men likevel kvier hun seg – igjen – for å ta en ny EU-debatt nå. På den måten prøver hun å berede en mulig debatt, uten å risikere at et Høyre i fullt firsprang på meningsmålingene snubler i første hinder. Når en høy andel av også Høyres velgere er mot EU-medlemskap, er dette risikosport for partilederen. 

Landsstyret i MDG mer oppriktige: De vil gjerne sende en ny EU-søknad så snart som råd. 

Ja-siden sliter med å finne vinnerargumenter

Det å la EU få råderett over Svalbard og ressursene på kontinentalsokkelen, samt å la EUs fiskeflåte utfolde seg i nordområdene, er neppe et gullkort for ja-sida.

Einar Frogner
Leder, Nei til EU
Problemet for Høyre er å finne det rette tidspunktet og et vinnerargument når trassige nordmenn skal overtales. Lovprising av samarbeid om tonnevis av dyre overskuddsvaksiner som EU nå sliter med å bli kvitt, er neppe noen innertier. Heller ikke ambisjoner om «et ryddig arbeidsliv», som Erna drister seg til å nevne, når vi ser at et nytt innleieforbud som verktøy mot sosial dumping vekker oppstandelse i Brussel – fordi det kan stride med EUs Vikarbyrådirektiv. Det å la EU få råderett over Svalbard og ressursene på kontinentalsokkelen, samt å la EUs fiskeflåte utfolde seg i nordområdene, er neppe et gullkort for ja-sida. 

Håper EU-tilhengerne kanskje på at den norske krona blir så svak at nordmenn snart vil omfavne euroen? Eller nøler de med å sette i gang sin offensiv midt under det som kan bli nok en ødeleggende europeisk finanskrise? En vaklevoren Deutsche Bank truer med å undergrave så vel euroen som drømmen om en europeisk bank- og kapitalmarkedsunion.

Ja til folkestyre, samhold og samarbeid – nei til EU

Det norske folk har to ganger sagt klart og tydelig ja til folkestyre og nei til EU-medlemskap. Dette har vært et lykkelig valg både for folk flest og for norsk næringsliv. 

Vi har vunnet før – og frykter ikke omkamp! 

Einar Frogner
Leder, Nei til EU

Nei til EU ønsker samhold og samhørighet mellom folk på tvers av kontinenter og verdensdeler. Internasjonalt samarbeid mellom selvstendige stater er en forutsetning for en solidarisk verdensorden. Verden er et større fellesskap enn det EU kan tilby. 

Nei til EU er når som helst beredt til en omkamp om norsk EU-medlemskap. Vi har vunnet før – og frykter ikke omkamp! 

Les også

Omtalte personer

Erna Solberg

Partileder (H), stortingsrepresentant, parlamentarisk leder Hordaland
Cand.mag. sosiologi, sammenlignende politikk, statistikk, sosialøkonomi (Universitetet i Bergen 1986)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00