Analyse av 
Magnus Takvam

Erna Solberg fortsetter – på velgernes nåde

Erna Solberg overrasket de fleste da hun allerede mandag morgen erklærte at hun fortsetter som Høyre-leder og statsministerkandidat. På forhånd var det flere av oss pressefolk som regnet med at hun ville annonsere sin avgang på pressekonferansen etter sentralstyremøtet. Høyre og Solberg har tatt en dristig avgjørelse, skriver Altingets politiske kommentator Magnus Takvam. 

Høyre og Erna Solberg vet at de har tatt en dristig avgjørelse. Solberg erkjenner selv at hun er svekket og har mistet tillit. I øyeblikket er konkurrenten Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre på den andre siden så upopulære at det i seg selv har bidratt til avgjørelsen.
Høyre og Erna Solberg vet at de har tatt en dristig avgjørelse. Solberg erkjenner selv at hun er svekket og har mistet tillit. I øyeblikket er konkurrenten Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre på den andre siden så upopulære at det i seg selv har bidratt til avgjørelsen.Foto: Montasje: Altinget/Arthur J. Camelbeeck / NTB/Beate Oma Dahle
Magnus Takvam

Også blant politikere var det overraskelse over nyheten. Mange hadde regnet med at Solberg ville ventet til Kontrollkomiteen hadde konkludert, slik hun selv har antydet på forhånd.

Hovedårsaken bak beslutningen er enkel: Oppslutningen om Høyre i meningsmålingene er like høy som før skandalen om ektemannens aksjehandler ble kjent.

Dette er ikke den eneste grunnen, men hadde partiet rast i popularitet, ville det gjort det umulig for Høyre å snakke om annet i ukene som kommer: Utsiktene til å gjenvinne tillit ville vært for usikre.

Altinget logoLøvebakken
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om løvebakken samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00