EU retter skarp kritikk mot norsk havbunnsmineral-jakt

EU-kommissær for landbruk Janusz Wojciechowski brukte sin taletid i EU-parlamentet onsdag til å lange ut mot Norges ferske havbunnsmineral-vedtak. – Vi er svært bekymret over Norges vedtak og konsekvensene det kan få for miljøet, inkludert fiskebestandene i dette området, sa han.

EU-kommisjonær for landbruk langet ut mot Norge under en tale i EU-parlamentet onsdag. Han er svært kritisk til det ferske norske vedtaket om å åpne for utvinning av havbunnsmineraler. 
EU-kommisjonær for landbruk langet ut mot Norge under en tale i EU-parlamentet onsdag. Han er svært kritisk til det ferske norske vedtaket om å åpne for utvinning av havbunnsmineraler. Foto: AP Photo/Francisco Seco/NTB
Veslemøy Hedvig Østrem

Den polske kommissæren viste til stortingsvedtaket 9. januar, der det ble gitt klarsignal til å åpne et stort område på havbunnen i et område i Grønlandshavet og Barentshavet for leting og utvinning av havbunnsmineraler. Han mener det strider mot EUs grønne giv og viser til at både Norge og EU har underskrevet den juridisk bindende traktaten om det åpne hav, kalt BBNJ (Biodiversity Beyond National Jurisdiction). 

– Kommisjonen følger konsekvensene av Norges vedtak svært nøye. Vi fortsetter vårt engasjement med Norge for å sikre beskyttelse av økosystemet mot skadelige aktiviteter for et sunt hav i tråd med EUs grønne giv, sa Wojciechowski. 

Kommissæren påpekte at det fortsatt ikke er vitenskapelig belegg for å si at leteaktivitet på havbunnen i de områdene Norge har åpnet for nå, ikke er til skade for miljøet og det biologiske mangfoldet. Det samme har også en rekke norske forskningsinstitusjoner og Miljødirektoratet slått fast.

Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00