Debatt

Fafo-forsker: Feiltolkning av forskingsfunn om innleie

Fafo-forsker Kristin Alsos reagerer på hvordan Henrik Asheim bruker resultatene fra en spørreundersøkelse om de nye innleiereglene. Resultatene kan ikke brukes på den måten Asheim gjør, skriver Alsos i dette debattinnlegget.

Det er ikke mulig å trekke de konklusjonene som Henrik Asheim gjør ut fra Fafos forskningsprosjekt på effektene av de nye innleiereglene, skriver Fafo-forsker Kristin Alsos.
Det er ikke mulig å trekke de konklusjonene som Henrik Asheim gjør ut fra Fafos forskningsprosjekt på effektene av de nye innleiereglene, skriver Fafo-forsker Kristin Alsos.Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Debatten om virkningen av regjeringens innstramninger i regelverket for å leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak, går høyt i flere nyhetsmedier. I den forbindelse brukes ofte resultater fra et pågående Fafo-prosjekt som grunnlag for å si noe om hvordan bedriftene har tilpasset seg de nye reglene, sist av Henrik Asheim i et debattinnlegg på Altinget. Det er imidlertid ikke grunnlag for å tolke disse forskningsresultatene slik.

Det er ikke grunnlag for å tolke disse forskningsresultatene slik

Kristin Alsos
Fafo-forsker

Fafo har i samarbeid med Samfunnsøkonomisk Analyse fått i oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet å evaluere endringene av innleiereglene. Prosjektet varer til utgangen av 2026. Før endringene trådte i kraft gjennomførte vi en spørreundersøkelse til bedrifter innen byggebransjen, industrien, samt lager og logistikk. Her stilte vi spørsmål om hvordan bedriftene ville tilpasse seg den nye situasjonen med begrensninger i adgangen til å bruke bemanningsselskaper.

Les også

Kristin Alsos er forsker i Fafo
Kristin Alsos er forsker i Fafo Foto: Fafo

Resultatene fra undersøkelsen viser at bedriftene tror de vil bruke flere ulike strategier for å få tak i arbeidskraft. Innen byggebransjen i Oslo-området var det særlig innleie av arbeidskraft fra andre produksjonsbedrifter, bruk av underentreprenører og det å ta færre oppdrag som flest svarte de ville gjøre. Videre mente drøyt én av fire at de ville bruke midlertidige ansettelser mens to av ti sa de ville ansette flere fast.

Undersøkelsen sier imidlertid ingenting om hva bedriftene faktisk gjør. Resultatene kan derfor ikke brukes som bevis på hvilke virkninger regelendringene har fått.

Undersøkelsen sier imidlertid ingenting om hva bedriftene faktisk gjør

Kristin Alsos
Fafo-forsker

Formålet vårt med den første spørreundersøkelsen har vært å etablere et nullpunkt for senere undersøkelser i dette prosjektet. På grunn av overgangsordninger og sommerferie, har de reelle virkningene av innleieforbudet i Oslo-området i hovedsak blitt synlige i høst. Det tar tid før vi har et datagrunnlag som kan brukes til å analysere de faktiske virkningene, og disse resultatene vil først bli publisert høsten 2024. Vi vil da ha analyser som kan gi et bedre grunnlag for å vurdere og diskutere de faktiske virkningene av regelendringene.

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024