Fire detaljer i EU-kommisjonens forslag for 2040 viser at Europas kamp mot klimaendringer nå endrer kurs

EU-kommisjonen har nå lagt frem sitt forslag til et 2040-mål for EU. Altingets danske klimaredaktør Simon Friis Date har finlest avtalen og merker seg spesielt fire tegn på endring.

Mye vann har rent i havet siden Ursula von der Leyen som relativt ny kommisjonspresident var fadder og fødselshjelper for EUs grønne giv. Nå søker hun gjenvalg og det krever en nyfortolkning av den europeiske klimakampen.
Mye vann har rent i havet siden Ursula von der Leyen som relativt ny kommisjonspresident var fadder og fødselshjelper for EUs grønne giv. Nå søker hun gjenvalg og det krever en nyfortolkning av den europeiske klimakampen.Foto: AP Photo/Valeria Mongelli/NTB
Simon Friis Date

Hvis det blir opp til EU-kommisjonen, skal EU redusere sine CO2-utslipp med 90 prosent innen 2040. Tirsdag ettermiddag la ble forslaget til nytt klimamål for hele unionen lagt frem.

Det ambisiøse målet om kutt vil i seg selv skape mye debatt. Men en nærlesning av forslaget avslører fire interessante detaljer som viser hvordan EUs grønne omstilling er i ferd med å gå inn i en ny fase.

For tjue år siden sto EU for 15 prosent av de globale CO2-utslippene. I dag er tallet syv prosent, «og synkende», som utvalget skriver i sitt forslag.

Altinget logoKlima og Energi
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om klima og energi samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
0:000:00