Enstemmig flertall for tolv strømforslag

Tirsdag stemte Stortinget for tolv av opposisjonens 94 strømforslag. Syv av dem kom utenfor energi- og miljøkomiteens innstilling, noe komiteens leder er kritisk til. Fem handler om solkraft.

Bård Ludvig Thorheim (t.v.) gleder seg over at flere av Høyres solkraftforslag får flertall.
Bård Ludvig Thorheim (t.v.) gleder seg over at flere av Høyres solkraftforslag får flertall. Foto: Benjamin A. Ward/Stortinget
Elisabeth Bergskaug

Da Stortinget samlet seg til et ekstraordinært møte 19. september, signaliserte MDG, Venstre og Høyre at de ønsket en storsatsing på solenergi i møte med energikrisen. 

Altinget har tidligere skrevet at 36 av 94 strømforslag handlet om sol, og at samtlige opposisjonspartier unntatt Frp la fram forslag om å gjøre noe på sol. 

Nå har opposisjonen vunnet frem med til sammen fem forslag om en solkraftsatsing: 

Det øverste forslaget er en del av energi- og miljøkomiteens enstemmige innstilling. De fire andre forslagene meldte NRK mandag kveld at Høyre har funnet flertall for, etter at de fikk med FrP. 

– Dette er kjempebra. Når har vi en ordentlig kraftpakke på solenergi. Vi fjerner mange barrierer for å få en rask utbygging av solcellepanel på lagerbygg, varehaller, produksjonsanlegg og boliger, sier stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim (H) til Altinget.

Totalt tolv strømforslag fra opposisjonen fikk til slutt enstemmig flertall i Stortinget tirsdag. Se alle forslagene i faktaboks.

Thorheim bekreftet tirsdag morgen at en samlet opposisjon, fra Rødt til Frp, støtter de fire solkraftforslagene fra Høyre.