Analyse av 
Veslemøy Hedvig Østrem

Gjør klar for nye episoder av «Makta – Trondheim Spesial» – Regi: Trond Giske

Var det kanskje ikke siste episode av Makta som ble sendt på NRK denne helgen? I Trondheim Ap har de startet en ny sesong – med en regissør som vet nøyaktig hvem han trenger som statister og hvem som skal få hovedrollen. Spørsmålet er om det finnes noen nasjonal produsent som vil gi «Makta Trondheim» nasjonal distribusjon.

Trondheim Ap valgte i helgen Trond Giske som nestleder etter dramatikk fra første til siste stund. 
Trondheim Ap valgte i helgen Trond Giske som nestleder etter dramatikk fra første til siste stund. Foto: Montasje: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget / Joakim Halvorsen / NTB
Veslemøy Hedvig Østrem

Politikk er visjoner og ideologisk uenighet. Men det er også persongalleri, makt, intriger og posisjonering. I NRK-serien Makta, som har tatt oss med storm denne vinteren og gitt sentrale figurer som Einar Førde og Reiulf Steen en ny vår, er maktspillet en hovedingrediens. Men serien ville ikke ha vært en så formidabel suksess hvis den ikke også evnet å beskrive hva som står bak politiske veivalg som har formet det norske samfunnet – både hva som har stått på spill og hvilke krefter og maktpersoner som har trukket i trådene.

Fredag kveld fikk vi se en «Makta Trondheim Spesial»-episode, og denne gangen var det ikke fiksjon. Regissøren var ingen ringere enn Trond Giske, som også gikk seirende ut av helgens lokaldrama. Han ble kronet med et nestlederverv i Ap-laget i Norges tredje største by. Normalt ville en slik begivenhet ikke fått oppslag i alle landets aviser og TV-stasjoner. Men med et så utilslørt maktspill og en så sentral regissør (og manusforfatter?) var det umulig ikke å vie denne fordelingen av lokale tillitsverv oppmerksomhet. 

Hva var det som utspilte seg i Trondheim i helgen? Et kupp? Friskt og aktivt lokaldemokrati? Gjørmebryting eller «shit show»? Det avhenger av hvem du spør. 

Fredag kveld fikk vi se en «Makta Trondheim Spesial»-episode, og denne gangen var det ikke fiksjon. 

Altinget logoLøvebakken
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om løvebakken samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
0:000:00