Grønt overblikk uke 47: Opptakt til COP28, klima- og sikkerhetskonferanse og Grønn Fredag

Denne uken holder klimaministeren et forberedende pressemøte til COP28, samtidig som klimaaktivister rundt om i landet planlegger opptaktsdemonstrasjoner. Stortinget skal behandle et lovendringsforslag fra Regjeringen om oppdatering av klimamålet for 2030, dagen etter at FN publiserer ny utslippsrapport.

Klimatoppmøtet COP28 nærmer seg med stormskritt, og denne uken er det flere som skal holde forberedende møter i forkant – blant andre klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. På samme tid har en rekke aktivister planlagt å holde nasjonale demonstrasjoner som en opptakt til klimatoppmøtet. 
Klimatoppmøtet COP28 nærmer seg med stormskritt, og denne uken er det flere som skal holde forberedende møter i forkant – blant andre klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. På samme tid har en rekke aktivister planlagt å holde nasjonale demonstrasjoner som en opptakt til klimatoppmøtet. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Ingrid Skovdahl

Mandag 20. november

 • Olje- og energiminister Terje Aasland deltar på et ministermøte i Nordsjøsamarbeidet i Haag i Nederland.
 • Etter dette reiser Aasland videre til Brussel, der han skal delta på Energy Hydrogen Week med eget innlegg.
 • Klokken 7 til 10 arrangerer Changemaker en klimaaksjon på Eidsvolls plass i Oslo i forkant av klimatoppmøtet COP28, som finner sted i Dubai fra 30. november til 12. desember.
 • På ettermiddagen blir det en rekke klimademonstrasjoner nasjonalt. Naturvernforbundet med flere vil holde folkemarkering på Eidsvolls plass i Oslo mellom klokken 16 og 19.
 • Det er høringsfrist for Olje- og energidepartementets forslag om å forlenge midlertidig forskrift om bruk av flaskehalsinntekter. Formålet med forskriften er å redusere sannsynligheten for økt nettleie på grunn av høye kraftpriser.

Tirsdag 21. november

{{toplink}}
Altinget logoKlima og Energi
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om klima og energi samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
Les også

Onsdag 22. november

 • Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har et forberedende pressemøte i forkant av klimatoppmøtet COP28. Norges forhandlingsleder Henrik Hallgrim Eriksen vil også være til stede. Møtet finner sted i Klima- og miljødepartementet klokken 09.30 til 10.30.
 • Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) arrangerer en konferanse om klima og sikkerhet, der klimaendringenes betydning for den nasjonale sikkerheten og klimatilpasning i Forsvarets virksomhet står på agendaen. Cicero-direktør Kristin Halvorsen og statssekretær Eivind Vad Peterssen (Ap) fra Utenriksdepartementet deltar.
 • FN publiserer den årlige utslippsrapporten «Emissions gap report».

Torsdag 23. november

 • Fornybar Norge arrangerer Markedskonferansen på Clarion Hotel The Hub i Oslo. Temaet for årets konferanse er endring som den nye normalen på kraftmarkedet. Konferansen varer til fredag.
 • Høyres alternative statsbudsjett for 2024 legges frem kl 14 på Stortingets «Loftstue».
 • Naturvernforbundet arrangerer i samarbeid med Naturhistorisk museum i Oslo et forberedende møte i forkant av COP28. Møtet finner sted i Klimahuset (Naturhistorisk museum) fra klokken 8 til 10.
 • DNT Ung arrangerer den nasjonale byttedagen Grønn Fredag som en motreaksjon mot Black Friday.
 • Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) holder sitt kvartalsvise styremøte i Wien. Varer til fredag.
 • EU-toppene Charles Michel og Ursula von der Leyen har et toppmøte med Canada, der klimaspørsmålet er et av de sentrale punktene på dagsordenen. Toppmøtet varer til fredag.

Fredag 24. november

 • Fremskrittspartiet legger frem sitt alternative statsbudsjett for 2024. Fremleggelsen finner sted i Stortingets møterom T-614 klokken 10.00.
 • KrF legger frem sitt alternative budsjett klokken 11.30. Denne fremleggelsen skjer i Stortingets møterom N-303. 
Les også

---

Rettelse: Ved en inkurie hadde tirsdagens behandlinger i Stortinget kommet med på torsdagens kalender. Rettet mandag kl 9.40. 

0:000:00