Debatt

Psykologforeningen: Hvor mange rapporter må til?

Regjeringens nye opptrappingsplan på psykisk helse er god, full av innspill fra fagmiljøer og brukere, gode eksempler fra tjenestene og anbefalte tiltak. Likevel er den utilstrekkelig, skriver president i Psykologforeningen, Håkon Kongsrud Skard.

President i Psykologforeningen, Håkon Kongsrud Skard, mener det er mulig å gi et fullgodt tilbud som likestiller psykisk og fysisk helse. Men det vil kreve både politisk vilje og handlekraft, skriver han.
President i Psykologforeningen, Håkon Kongsrud Skard, mener det er mulig å gi et fullgodt tilbud som likestiller psykisk og fysisk helse. Men det vil kreve både politisk vilje og handlekraft, skriver han.Foto: Fartein Rudjord / Psykologforeningen
Håkon Kongsrud Skard
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Samtykkeutvalget ble nedsatt med bekymringen om at det hadde blitt for vanskelig å gi pasienter tvungent vern og behandling når de trenger det. Bakteppet var rapporter fra politiet om et økende antall oppdrag knyttet til psykisk helse og de tragiske hendelsene i Kongsberg og på Bislett i Oslo.

Det er gledelig at utvalget ikke har latt seg farge av enkelthendelser, men sett prinsipielt på spørsmålet. Konklusjonen om at samtykkekompetanse fortsatt skal være førende, er rett. Slik er pasientenes integritet og menneskerettigheter respektert. 

Les også

Altfor dårlig behandlingstilbud

Samtykkeutvalget konkluderer med det vi allerede vet.

Men samtykkeutvalget konkluderer med det vi allerede vet: Behandlingstilbudet innen psykisk helse er altfor dårlig. Pasientene som blir underlagt tvang, er bare de mest dramatiske eksemplene på et overordnet og velkjent problem. 

Regjeringens nye opptrappingsplan på psykisk helse er god, full av innspill fra fagmiljøer og brukere, gode eksempler fra tjenestene og anbefalte tiltak. Likevel er den utilstrekkelig. De fleste tiltakene skal utredes eller vurderes og kommer med for lite penger.  

 

Les også

Psykisk helse er nedprioritert

Vi har endt opp med et dårlig tilbud fordi sykehus og kommuner jevnt over har nedprioritert psykisk helse. 

Regjeringen Støre har knapt funnet plass til psykisk helse i de to budsjettene de har lagt frem.

Regjeringen Støre har knapt funnet plass til psykisk helse i de to budsjettene de har lagt frem. Man kunne forventet at de tok i hardere når de først hadde lovet å ta situasjonen på alvor. 

Det er mulig å gi et fullgodt tilbud som endelig likestiller psykisk og fysisk helse. Det krever bare politisk vilje og handlekraft, forhåpentligvis på tvers av politiske skillelinjer. 


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00