Håper på «klinkende lav» olje- og gassetterspørsel i 2050 – men vil ikke stanse letingen

Ifølge FNs klimapanel vil utslipp fra eksisterende olje-, kull- og gassprosjekter sprenge 1,5-gradersmålet. Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Olje- og energidepartementet svarer ikke på om regjeringens oljepolitikk er i tråd med 1,5-gradersmålet.

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) under en debatt om når Norge skal slutte å lete etter olje, arrangert av klimafestivalen Varmere Våtere Villere i Bergen sist uke.
Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) under en debatt om når Norge skal slutte å lete etter olje, arrangert av klimafestivalen Varmere Våtere Villere i Bergen sist uke. Foto: Varmere Våtere Villere/Øystein Haara
Elisabeth Bergskaug

Velg vår framtid - Stans all oljeleting nå!

Det er slagordet til en rekke miljøorganisasjoner som demonstrerer foran Stortinget denne uken, etter at FNs klimapanel mandag la fram en synteserapport som oppsummerer funnene fra alle panelets rapporter fra 2018 til nå. 

En gruppe demonstranter fra flere ulike miljøorganisasjoner samlet seg mandag kveld på Eidsvolls plass, der de blant annet holdt en stille markering med bind for øynene, for å signalisere at de mener regjeringen og politikerne er blinde for forskningen.