Henrik Asheim om Venstres sykelønnskutt: – Debatten sporer av når det kommer slike forslag

Venstre foreslår sykelønnskutt i sitt alternative budsjett, og kommer samtidig med en utfordring til Høyre og FrP.  – Du får ikke mindre kreft av å gå ned i lønn, svarer Høyre-nestleder Henrik Asheim.

Høyre har ikke støttet kutt i sykelønn siden 2001, og kommer heller ikke til å støtte forslaget Venstre la frem i sitt alternative budsjett, sier nestleder Henrik Asheim.
Høyre har ikke støttet kutt i sykelønn siden 2001, og kommer heller ikke til å støtte forslaget Venstre la frem i sitt alternative budsjett, sier nestleder Henrik Asheim. Foto: Heiko Junge / NTB
Hans Andreas Starheim

Mandag skrev Altinget om Venstres forslag om å endre sykelønnen i deres alternative budsjett. Venstre foreslår blant annet at sykepengeutbetalingene til fulltidssykmeldte reduseres til 80 prosent etter et halvt års fravær.

Venstre er det eneste partiet i Norge som foreslår et slikt kutt, og i et intervju med Altinget påpekte nestleder i Venstre at Høyre og Frp sannsynligvis er de eneste høyrepartiene i verden som går inn for hundre prosent sykelønn for alle. Nestleder i Høyre og medlem av arbeids- og sosialkomiteen Henrik Asheim ser ingen grunn til å bestride denne påstanden.

– Det er sannsynligvis riktig. Høyre ønsker ikke å gjøre noen kutt i sykelønnen, og det er noe vi har ment siden 2001, sier han.

Han tror ikke kutt i ytelsene til syke er veien å gå for å oppnå reduksjoner i sykefraværet, enten det gjelder folk som er hjemme noen dager på grunn av influensa, eller de som er borte en lenger periode.

– Du får ikke mindre kreft av å gå ned i lønn, sier han.

– Jeg mener at det å kutte i ytelser er å begynne i helt feil ende. Det som er viktig, er at folk får den oppfølgingen de trenger i helsevesenet, og at de som kan det, får den hjelpen de trenger for å komme tilbake i arbeidslivet, sier Asheim videre.

Jeg mener at det å kutte i ytelser er å begynne i helt feil ende