Kulturministeren åpnet Altinget i Norge

 – Det at vi får en ny avis om norsk og europeisk politikk, er stort, sa kultur-, medie- og likestillingsminister Annette Trettebergstuen (Ap) da hun mandag ettermiddag sto for den offisielle åpningen av Altinget.

Anette Trettebergstuen, kultur- og medieminister, sørget for å sende ut Altingets første nyhetsbrev, da hun sto for den offisielle åpningen av avisen i Norge. Her er hun sammen med sjefredaktør Veslemøy Østrem. 
Anette Trettebergstuen, kultur- og medieminister, sørget for å sende ut Altingets første nyhetsbrev, da hun sto for den offisielle åpningen av avisen i Norge. Her er hun sammen med sjefredaktør Veslemøy Østrem. Foto: Aleksandra Borsuk
Lara Rashid

– Avis-død har preget de siste ti årene i våre land. Det er trist – hver gang. Det svekker demokratiet. Men i dag samles vi om en avis-fødsel. Det er stort. Altinget Norge er nå født, sa Rasmus Nielsen i sin tale på åpningen av Altinget Norge mandag ettermiddag. Nielsen grunnla Altinget i Danmark for 22 år siden.

Over 100 personer fra norsk politikk- og samfunnsliv hadde møtt opp for å markere fødselen til Altinget.no i avisens nye, oppussede lokale i den tradisjonsrike avisgaten som går fra Akersgata ned til Stortinget.

Dagen var ikke tilfeldig valgt. Bare en time før Altinget åpnet, startet også det 167. Stortinget i historien.

Rasmus Nielsen, Altingets grunnlegger og eier, la i sin åpningstale vekt på at avisdød alltid er svært trist, fordi det svekker demokratiet. Mens  en avis fødsel, er en stor begivenhet. 
Rasmus Nielsen, Altingets grunnlegger og eier, la i sin åpningstale vekt på at avisdød alltid er svært trist, fordi det svekker demokratiet. Mens  en avis fødsel, er en stor begivenhet.  Foto: Aleksandra Borsuk

– Rett ned i gaten her har de foretatt åpningen av det 167. Storting. I en tid som dette, hvor stortingspolitikere sitter med krevende oppgaver, og internasjonale politiske ledere også har svært komplekse saker de må løse, trenger vi en ny politisk redaksjon som ønsker å gå i dybden. Vi ønsker å formidle politisk journalistikk med hjertet, men også med hodet, sa Veslemøy Østrem fra scenen.

Hun understreker viktigheten av en rendyrket politisk nettavis, som har som mål å bidra til en nyansert, faktaorientert og åpen samtale om politikk.

– Dette oppleves virkelig som et helt riktig tidspunkt, sa hun.

– Helt rått!

Politikere, kollegaer, spaltister, debattanter, familie og venner hadde møtt opp for å få innblikk i hva den nye politiske avisen har å by på.

Kultur- og likestillingsminister Annette Trettebergstuen sendte ut avisens første nyhetsbrev med analyser, nyhetssaker og debatt.

– Det er helt rått å få lov til å åpne en ny nettavis om politikk. Dette har jeg virkelig gledet meg til, sa en engasjert Trettebergstuen fra scenen.

Ministeren la særlig vekt på utfordringene dagens medier står overfor.

– Medierealiteten krever mye av oss. Vi ser at falske nyheter, propaganda og desinformasjon spres som aldri før. Folk har vanskelig for å vite hvor de skal gå for å sikre seg at det de får av informasjon faktisk er sant, sa hun og la til hvordan algoritmene på sosiale medier fører til at medielandskapet blir mer polarisert.

Altinget starter med fem nisjer i Norge, og her er politisk journalist Lara Rashid, nisjeredaktør for EU/EØS Christina Kullmann Five, nisjeredaktør for Klima og Energi Elisabeth Bergskaug, nisjeredaktør for Helse Silje Sjursen Skiphamn og nisjeredaktør for Arbeidsliv Hans Andreas Starheim.  
Altinget starter med fem nisjer i Norge, og her er politisk journalist Lara Rashid, nisjeredaktør for EU/EØS Christina Kullmann Five, nisjeredaktør for Klima og Energi Elisabeth Bergskaug, nisjeredaktør for Helse Silje Sjursen Skiphamn og nisjeredaktør for Arbeidsliv Hans Andreas Starheim.   Foto: Aleksandra Borsuk

– Vi lover å ta telefonen

– Dere som står her og representerer pressen og journalistikken, er det beste forsvarsverket mot negative trender som svekker demokratiet vårt. Derfor er det så enormt stas at vi får et enda nytt og viktig bidrag til det norske mediemangfoldet, uttrykte hun i sin åpningstale.

Hele regjeringen gratulerer dere med ny avis. Vi er opptatt av å sikre sannheten, sikre journalistikken.  

Anette Trettebergstuen (Ap)
Kultur- og medieminister

Trettebergstuen nevner at det kommende statsbudsjettet som legges fram torsdag denne uken, «ikke akkurat blir en gavefest», men hun understreker at mediemangfoldet i Norge skal tas vare på.

– Uansett hvor skrint det blir rundt omkring, skal vi fortsatt ta vare på og finansiere mediemangfoldet vårt på en god måte. Det er noe av det viktigste vi kan gjøre. Hele regjeringen gratulerer dere med ny avis. Vi er opptatt av å sikre sannheten, sikre journalistikken og vil hilse fra alle og si at vi tar telefonen når dere ringer, sa hun.

Omtalte personer

Anette Trettebergstuen

Stortingsrepresentant (Ap), medlem i arbeids- og sosialkomiteen, leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk
Grunnfag i statsvitenskap (Universitetet i Oslo, 2001)

Veslemøy Hedvig Østrem

Sjefredaktør, Altinget.no
journalist (Norges Journalisthøgskole 1994), BA i journalistisk (Universitetet i Oslo 1994)

Rasmus Nielsen

Styreleder og eier av Alrow Media (Altinget.dk, Altinget.se, Altinget.no og Mandag Morgen)
Journalist (Danmark Journalistskole, 1983)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00